Kerk betaalt 1 miljoen euro voor fysiek geweld

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE GRAAF

DEN BOSCH - De katholieke kerk keert een schadevergoeding van 1 miljoen euro uit aan circa 350 mensen die als kind slachtoffer zijn geworden van buitensporig fysiek en psychisch geweld in kerkelijke instellingen. Het maximale bedrag per persoon is 5.000 euro.

De uitkering staat los van de lopende regeling over seksueel misbruik in de kerk. Bij het onderzoek dat de commissie-Deetman verrichtte naar seksueel misbruik, klaagden veel slachtoffers ook over excessief geweld door priesters en nonnen. Om hen tegemoet te komen, werd een speciale commissie in het leven geroepen inzake fysiek en psychisch geweld op katholieke scholen en internaten.

'We hebben bijna alle klachten die over excessief geweld zijn binnengekomen gehonoreerd', zegt woordvoerder Bert Kreemers, die eerder secretaris was van de commissie-Deetman. Daar zijn ook mensen bij die eveneens slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik. Zij krijgen dus twee keer compensatie.

Sommige slachtoffers reageerden verrast op de schaderegeling voor fysiek geweld, vertelt Kreemers. 'Ik werd vanmorgen gebeld door een man uit Brabant. Hij was verbaasd dat hij nog een compensatiebedrag kreeg. Hij dacht dat het zou afgaan van de schadevergoeding voor seksueel misbruik. Nee, antwoordde ik, dit komt erbij.'

Alle erkende slachtoffers krijgen bericht over de compensatieregeling, met het verzoek hun bankrekeningnummer door te geven. Bij de behandeling van de klachten ging de commissie 'uitsluitend af op de authenticiteit van de klacht en melding; er was geen bewijs of ondersteuning van de aannemelijkheid nodig'.

Veel klachten gingen over slaan (met houten stokken en andere materialen) en schoppen, maar ook over het laten opeten van eigen braaksel, vernederingen na bedplassen, het overgieten met hete soep en ijskoude baden. Aan slachtoffers van seksueel misbruik heeft de kerk tot dusver ruim 13 miljoen euro uitgekeerd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden