Kerk aangeklaagd voor zware mishandeling

Een erkend slachtoffer van seksueel misbruik stapt naar de rechter om de kerk aan te klagen voor zware mishandeling. De 59-jarige man wil ook erkenning en compensatie krijgen voor het fysiek geweld dat hem als tiener jarenlang is aangedaan door meerdere priesters op een Limburgs internaat.

COEVORDEN - 'Ik ben één keer oraal verkracht, maar kreeg bijna dagelijks klappen en trappen. Ik ben vijf keer letterlijk het ziekenhuis in geslagen. Maar over de mishandeling geeft de congregatie niet thuis', zegt hij in een interview met de Volkskrant.


Het is voor het eerst dat een misbruikslachtoffer een rechtszaak begint over mishandeling. Zijn advocaat Martin de Witte heeft een verzoek tot een voorlopig getuigenverhoor voor de Bredase rechtbank gedaan, dat op 11 maart wordt behandeld. Als de rechtbank het verzoek inwilligt, zal onder anderen ook Wim Deetman als getuige worden opgeroepen. Deetman was voorzitter van de onderzoekscommissie die seksueel misbruik in de katholieke kerk onderzocht.


De man zat in de jaren zestig op Huize Joseph in Cadier en Keer, een katholiek internaat voor moeilijk opvoedbare jongens. Voor het seksueel misbruik heeft hij inmiddels compensatie gekregen van de congregatie van de priesters van het Heilig Hart van Jezus: 25 duizend euro. Maar de psychosomatische klachten van de man, die als gevolg daarvan in de WAO zit, zijn volgens deskundigen vooral toe te schrijven aan het fysieke geweld tijdens de internaatsjaren.


De klachtencommissie en compensatiecommissie van het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK wilden de jarenlange molestatie echter niet meenemen bij de beoordeling van zijn klacht, omdat het 'buiten de regeling' valt. Wel gaf de compensatiecommissie in haar uitspraak de congregatie nadrukkelijk in overweging 'met verzoeker in onderhandeling te treden om te komen tot een aanvullende financiële compensatie op grond van de fysieke mishandeling die jegens verzoeker heeft plaatsgevonden'. De congregatie weigert dat echter. 'Het is opnieuw een voorbeeld van hoe formalistisch sommige congregaties en bisdommen omgaan met de slachtoffers', aldus letselschadeadvocaat De Witte. 'Ze doen alleen wat strikt nodig is. Maar alles wat buiten de orde valt, wordt weggewuifd.'


pagina 11 'Schoppen, slaan, beuken'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden