Kenneth Clarke stelt zich kandidaat als Tory-leider

De politieke veteraan en oud-minister Kenneth Clarke heeft zich woensdag als eerste officieel kandidaat gesteld voor het leiderschap van de Conservatieve Partij....

Van onze correspondent Peter de Waard

Hij wil het opnemen tegen de gedoodverfde nieuwe Labour-leider Gordon Brown bij de Lagerhuisverkiezingen van 2009. Clarke zal bij de komende verkiezingen al 70 jaar zijn.

Maar de excentrieke Tory denkt de enige binnen zijn partij te zijn die aanhangers van Labour en de Liberaal-Democraten kan overhalen om weer op de Conservatieven te stemmen. ‘Ik ben populair genoeg om te kunnen winnen’, stelde hij woensdag.

Clarke profileert zich graag als een hoeden dragende, lauw bier drinkende, sigaren rokende (hij is president-commissaris van tabaksgigant BAT) en naar jazz luisterende bohémien. Maar hij is ook een door de wol geverfde en eigenzinnig politicus, die lak heeft aan de partijdiscipline.

Zo keerde hij zich als een van de weinige Tories tegen de oorlog in Irak. Daarnaast is hij eurofiel. Hij was een warm voorstander van de invoering van de euro en goedkeuring van de Europese Grondwet, waarmee hij veel Conservatieven tegen zich in het harnas joeg.

Clarke denkt niet dat hij hier nu veel nadeel van zal ondervinden. Volgens de kandidaat-partijleider is de discussie over verdere Europese integratie na het Franse en Nederlandse neen zo dood als een pier.

Hij vindt zelfs dat de euro op het continent een fiasco is geworden. ‘De vraag of Groot-Brittannië aan de euro moet meedoen, zal de komende tien jaar ook niet spelen. Dat is geen controversieel standpunt. Dat is vanzelfsprekend. Ik denk dat we geen lachwekkende discussies meer zullen hebben over verdragen en grondwetten’, zei hij gisteren.

Clarke was al twee keer eerder in de race voor het partijleiderschap, maar verloor in 1997 en 2001 van achtereenvolgens William Hague en Iain Duncan Smith. Dit keer denkt hij wel te kunnen winnen.

Zijn belangrijkste tegenstrevers worden waarschijnlijk de huidige waarnemend partijleider David Davis en de jonge rijzende ster David Cameron. Zij zijn allebei meer gepolijste politici, maar saai. Ze lijken minder goed in staat de huidige Labourkiezers te overtuigen zich van deze partij af te keren.

Tot de outsiders in de strijd om het Conservatieve leiderschap behoren onder anderen voormalig minister van Defensie en Buitenlandse Zaken Sir Malcolm Rifkind – nu 59 maar ouder ogend dan Clarke, schaduw-minister van Buitenlandse Zaken Liam Fox en Theresa May, de schaduw-minister van Cultuur, Media , Sport en Familiezaken.

Omdat premier Tony Blair al heeft aangekondigd zich niet voor een vierde keer verkiesbaar te stellen, zal de nieuwe Conservatieve leider het in 2009 vermoedelijk moeten opnemen tegen Gordon Brown, de huidige minister van Financiën. De Tories hopen dat ze tegen Brown meer kans hebben, omdat hij zich altijd een linkser profiel heeft aangemeten dan Blair.

Blair heeft veel van de ideeën van de conservatieve premier Margaret Thatcher (1979-1990) overgenomen. Daarmee heeft hij de Tories nauwelijks ruimte gegund.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden