Kenners unaniem over Duitse verkiezingen: Merkel wint weer

STERRE LINDHOUT

Frau Merkel gaat op haar pantoffels een derde termijn als Bondskanselier in de wacht slepen. Daarover zijn vier Duitsland-kenners het eens, aan tafel in de Rode Hoed bij de eerste Volkskrant op Zondag van dit negende seizoen.

De vraag 'Wie wint er?' is bij een buitenlandse verkiezingsrace meestal genoeg voor anderhalf uur discussie. Nu is er na drie minuten al overeenstemming: de SPD van Peer Steinbrück heeft geen overtuigend verhaal en is dus kansloos. 'Deze verkiezingen zijn niet spannend', zegt voormalig NOS-correspondente Margriet Brandsma.

'De Duitse kiezer is op zoek naar zekerheid', zegt Ton Nijhuis, historicus en directeur van het Duitsland Instituut. De Duitse middenklasse voelt zich nu zoals Nederlanders aan het einde van de jaren negentig; de huizenprijzen stijgen, de meeste mensen zijn niet bang hun baan te verliezen en die voorspoed willen ze consolideren. Dan is een 'totaal onopvallend iemand' als Angela Merkel een geschikte kandidaat. De Duitse Henk en Ingrid, Max en Anita 'Mustermann' - Muster betekent 'patroon' - zijn verzot op voorspelbaarheid, blijkt uit onderzoeken.

Allemaal verre van opwindend. Waarom krijgen dan juist deze Duitse verkiezingen zoveel internationale aandacht? Volgens Ton Nijhuis vanwege de toegenomen macht van Duitsland. Ook VVD-kamerlid Han ten Broeke ziet dat Duitsland de rol van Europees leider, in elk geval op financieel en economisch gebied, 'steeds minder tegen wil en dank speelt'.

De toekomst van de EU ligt grotendeels in handen van degene die op 22 september de Duitse verkiezingen wint, dus waarschijnlijk in handen van Merkel. Wat gaat zij met Europa doen? 'Een spannende vraag', vindt Nijhuis. 'In tegenstelling tot haar partij voelt ze niets voor een sterker Brussel, maar voor nauwer contact tussen de nationale parlementen. Het is in het belang van Duitsland dat zo veel mogelijk Europese landen 'fit' zijn voor de mondiale economie, maar Merkel vindt dat de landen hun problemen zoveel mogelijk zelf moeten oplossen.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden