Kennedy's lijkkist in zee gedumpt

Achterdochtige Amerikanen verkneukelen zich weer ouderwets bij de officiële bekendmaking dat de bronzen lijkkist van de vermoorde president John F....

Van onze medewerker Tim Overdiek

Het opmerkelijke nieuws is te vinden in 50 duizend onderzoeksdocumenten van de CIA, die de Nationale Archieven vandaag vrijgeven. Het gaat om de lijkkist waarin Kennedy na de aanslag op 22 november 1963 in Dallas naar Washington werd vervoerd.

Tijdens het transport raakte de kist beschadigd. Een handvat ontbrak bij aankomst, waarna Kennedy in een andere, houten lijkkist werd begraven. Over het lot van de oorspronkelijke kist heeft de regering zich altijd in stilzwijgen gehuld, wat het mysterie rondom Kennedy's dood vergrootte.

De werkelijkheid maakt het niet minder raadselachtig. De documenten beschrijven hoe de gehavende kist begin 1965 aan boord van een militair vliegtuig werd geladen en voor de kust van de staten Maryland en Delaware in de zee werd gedumpt. Drie kilometer diep rust de lijkkist tussen ander militair afval.

Een kaart met coördinaten geeft exact aan waar de kist in zee werd gestort. De reden om de lozing geheim te houden was indertijd om morbide fascinatie onder Amerikanen te voorkomen. Maar het ziet ernaar uit dat die met de bekendmaking van het rapport alleen maar wordt gevoed.

Kennedy werd vermoord door Lee Harvey Oswald, die vlak voor diens berechting zelf werd doodgeschoten. Over de werkelijke achtergronden van de aanslag doen vandaag de dag nog altijd talloze theorieën de ronde. De lijkkist zou nieuw licht op de zaak kunnen werpen, menen historici.

David Lifton bijvoorbeeld vraagt zich af waarom dit bewijsmateriaal niet werd bewaard. De Californische geschiedkundige speculeert al tijden over onregelmatigheden in het justitieel onderzoek en vindt het nieuws over de lijkkist aanleiding voor verdere naspeuringen.

'Het is zo bizar', aldus Lifton. 'Het getuigt van weinig respect en veroorzaakt 35 jaar later alleen maar verwarring.' Binnen afzienbare tijd, zo voorspelt Lifton, zal een 'soort Titanic-syndroom' de kop opsteken en begint iemand een expeditie om de lijkkist te fotograferen.

Als voormalig lid van de commissie die de moordaanslag onderzocht erkende William Joyce dat het nieuws ongetwijfeld een 'onsmakelijk' detail zal opleveren. 'Er zullen wel weer nieuwe complotten worden ontwikkeld.' Verspilde energie, meent Joyce.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden