Kenmerk van beschaving en democratie is dat men rekening houdt met elkaar

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 7 juli 2017.

Volle terrassen in de Utrechtse binnenstad Beeld anp

Brief van de dag: Ik ben 34-plusser en doe toch mijn mond open

Mijn stad- en straatgenoot Rogier Ormeling kaartte de geluidsoverlast in de Utrechtse binnenstad aan (Volkskrant, 30 juni) en werd daarop genadeloos weggezet als dictatoriale, minachtende criticus van middelbare leeftijd die kunst, cultuur en horeca de nek om wil draaien ('Minderheid klaagt kunst dood', Volkskrant, 6 juli). In dit opinieartikel beschrijven Tomas Roels en Lévi Smulders, 'jurist en dj, respectievelijk stadsgeograaf en muziekprogrammeur', Ormeling als lid van een zeurende minderheid, die ook nog eens een buitenproportioneel grote stem in het publieke verkeer heeft. Zo'n stem in het publieke verkeer is kennelijk erger dan een keiharde stem in de publieke ruimte. Als je de stilte doorbreekt en je waagt dat te doen als 34-plusser - pas dan op! De meerderheid van de binnenstadsbewoners behoort immers tot de leeftijdscategorie 18 tot en met 34 jaar. Ik voel me, tot nu toe stille geluidsgetroffene, gedwongen me luidkeels bij de minderheid van Ormeling aan te sluiten. We moeten ons beschermen tegen juristen en stadsgeografen die de in hun ogen 'niet-representatieve bezetting van een gemiddelde wijkraad of inspraakavond' als argument gebruiken. Kenmerk van beschaving en democratie is dat men rekening houdt met elkaar, ook met minderheden. Al benoem je ze zelf tot minderheid. Er zijn verschillende vormen van geluid: functioneel (verkeer, schoonmaak), recreatief (kerkklokken, dj's en muziekprogrammeurs) en ongepast geluid. Dat laatste kenmerkt zich door de overtreffende trap die van elke goede eigenschap of ervaring een kwelling of straf maakt. Ratelende rekken, bonkende bassen en doorgedraaide dj's. Maatgevend is de mate waarin respect voor de ander wordt getoond. Daarover mag, nee moet je een oordeel geven. Dank daarvoor, oude, klagende Ormeling.

Willem van de Put, Utrecht

Wachtlijsten zijn terug

Ik las gisteren op de voorpagina dat de wachtlijsten in de gezondheidszorg weer terug zijn. Een van de belangrijkste argumenten tegen het Nationaal ZorgFonds was altijd: wil je de wachtlijsten dan weer terug? Dat wil toch niemand meer?

Ik moet constateren dat dit argument niet meer opgaat.

Cees Verberne, Halsteren

Gekke kolen-henkie

'En Nederland stookt vrolijk door' (Volkskrant, 1 juli) schetst een vertekend beeld van steenkool. In de inleiding staat dat een dag eerder een kolencentrale op de Maasvlakte is gesloten. Klopt, maar het klopt niet dat er 'tegelijk een nieuwe reeks kolencentrales bijkomt'. De nieuwste van de drie nieuwe in Nederland is een jaar geleden geopend. Van nóg meer is geen sprake.

De vergelijking met China is discutabel. Daar werd inderdaad begin dit jaar de bouw van meer dan honderd kolencentrales geschrapt. Maar de Chinezen hebben nog altijd zo'n 150 nieuwe kolencentrales in de steigers staan, volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA). Wereldwijd staan er ongeveer 280 op de tekentafel of zijn al in uitvoering.

De beslissing om drie nieuwe centrales te bouwen is in 2006 is genomen en de vergunningen zijn tien jaar geleden verstrekt. De conclusie dat 'Nederland met die rage in kolencentrales bijna uniek in de wereld is' omdat ze bijna overal uit de gratie zouden zijn, klopt niet.

Nederland heeft nu nog vijf kolencentrales. Een oudje van Nuon, aan de Amsterdamse Hemweg, zal een nieuw kabinet vrijwel zeker sluiten, Nuon wil dat zelf ook graag. En zelfs als het deels vervangen van steenkool in de overige vier centrales door biomassa, waarvoor inmiddels subsidie is verstrekt, slechts tijdelijk zal zijn, zoals de krant schrijft, is er geen enkele twijfel dat steenkool in Nederland in rap tempo op weg naar de uitgang is. Ook de steenkoolbedrijven erkennen dat. Nederland als het 'gekke kolen-henkie' van de wereld afschilderen - de teneur van het artikel - is op z'n minst overdreven en wat harder gezegd niet in overeenstemming met de werkelijkheid.

Remco de Boer, Amsterdam, energieonderzoeker

Mag het ietsje meer zijn?

Kampen heeft grote problemen. De stad voorziet een tekort van 500 woningen in de komende 10 jaar (Volkskrant, 5 juli). Het is dan ook volstrekt logisch (?) dat de gemeenteraad daarom de komende 10 jaar 600 woningen willen bouwen en daarna nog eens 700. En ik maar denken dat ik niet kon rekenen. Hoe dan ook zal het er tegen die tijd niet helemaal uitzien zoals op de artist's impression in de krant.

Thanneke van de Wiel, Culemborg

Moslims en homohuwelijk

Bij de laatste stemming in het Duitse parlement hebben alle parlementsleden met islamitische achtergrond (grotendeels tweede- of derdegeneratie-Duitsers met immigratie-achtergrond) voor het homohuwelijk gestemd. Dat terwijl drie van de vier christelijke politici (inclusief Angela Merkel) tegen hebben gestemd. Gelukkig hebben de Duitsers moslims.

Kivilcim Pinar, Alkmaar

Etnische achtergrond

In het artikel over Marcouch als aanstaande burgemeester van Arnhem (Volkskrant, 5 juli) wordt geschreven over het geweld tegen een homostel in die stad. Daarbij zouden, zo lezen we, 'ook jongens betrokken zijn met een etnische achtergrond'. Deze passage bevestigt het stereotype dat alleen migranten en hun nakomelingen een etnische achtergrond hebben en dat 'autochtone' jongeren geen etniciteit vertegenwoordigen.

Cor Hoffer, Heiloo

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden