Kenia trekt zijn troepen terug uit VN-missie Zuid-Soedan

Kenia haalt een dag na de publicatie van een vernietigend rapport over de VN-missie UNMiSS in Zuid-Soedan al zijn troepen terug uit het door oorlog verscheured Afrikaans land. Directe aanleiding voor de matregel lijkt de opdracht van VN-chef Ban Ki-moon om de 'onmiddellijke vervanging'te gelasten van de Keniaanse bevelhebber van UNMISS, de keniaanse generaal Johnson Mogoa Kimani Ondieki.

Beeld afp

Het kritische rapport over de vredesmissie UNMISS in Zuid-Soedan was opgesteld door de Nederlandse generaal b.d. Patrick Cammaert. In opdracht van VN-chef Ban Ki-Moon onderzocht hij berichten over geweld en groepsverkrachtingen, en de reactie van de vredesmacht Unmiss daarop.

Er zijn geen bewijzen gevonden voor de beschuldiging dat VN-militairen lijdzaam toezagen hoe meisjes en vrouwen verkracht werden. 'Er hebben verkrachtingen plaatsgevonden in de omgeving van de VN-basis, maar niet onder de neus van de militairen,' zei Cammaert dinsdag in een toelichting vanuit New York.

De VN-basis, waar bijna 40 duizend ontheemden gehuisvest zijn, kwam in juli onder vuur te liggen. Troepen van president Salva Kirr en zijn voormalige vicepresident Riek Machar raakten slaags. De basis lag in de vuurlinie. Tenminste twintig burgers kwamen om, evenals twee militairen. De hulpverlener die wel bleef Bij de zoveelste explosie van etnisch geweld in juli hebben heel wat hulpverleners het land verlaten - en het is de vraag of ze terugkomen. Koos Koen bleef, hij is dan ook veel gewend. (+) Op een nabijgelegen plek, het Terrain-kamp, vielen regeringstroepen onder anderen hulpverleners aan. Verzoeken om hulp werden door de VN-leiding in Juba genegeerd.

Cammaert omschreef de reactie van de VN-missie als 'risicomijdend, in zichzelf gekeerd'. Dit, gevoegd bij een gebrekkige bevelsvoering, heeft het vertrouwen in Unmiss bij de lokale bevolking en hulporganisaties geschaad. Er wordt getwijfeld aan 'the will and skill' (de bereidheid en de vaardigheden) van de blauwhelmen om burgers in nood te beschermen - wat hun belangrijkste taak is.

Valt Zuid-Soedan nog te helpen?

Bij de zoveelste explosie van etnisch geweld in juli hebben heel wat hulpverleners het land verlaten - en het is de vraag of ze terugkomen. Koos Koen bleef, hij is dan ook veel gewend. Lees hier de reportage van Volkskrant-correspondent Kees Broere.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden