Kenia kiest vandaag een nieuwe president: er wordt gevreesd voor onlusten

Een dynastieke strijd, dat is de verkiezing van een president in Kenia: twee zonen van de oude leiders bij de onafhankelijkheid staan tegenover elkaar. President Kenyatta verdedigt zich dinsdag opnieuw tegen de 'eeuwige verliezer' Odinga. Argwaan over mogelijke stembusfraude doet de spanning oplopen.

President Kenyatta, links, en oppositieleider Odinga. Foto AFP

Odinga vreest dat hij het presidentschap opnieuw zal mislopen door gesjoemel van de regering met de verkiezingsuitslag.

Hij baseert zich op de dubieuze verkiezingsresultaten van 2013 en 2007. Na zijn verlies in 2013, stapte Odinga naar de rechter, die hem niet in het gelijk stelde. In 2007 leidde een conflict over de uitslag tot onlusten waarbij zo'n 1.100 doden vielen. President Kenyatta deed maandag in een televisietoespraak een beroep op de kiezers om 'vredig' te gaan stemmen.

Al vroeg vormden zich dinsdag lange rijen toen de stemlokalen opengingen. Hoewel veel kiezers, net als Odinga, vrezen voor nieuwe onregelmatigheden, werden er in de ochtend geen grote incidenten gemeld bij de gang naar de stembus.

De nervositeit in Kenia is ook toegenomen door de moord op de ict-expert van de kiescommissie, ruim een week geleden. De oppositie denkt dat de regering de hand had in de moord. Ict-systemen worden gebruikt bij het identificeren van kiezers en het verzenden van de uitslagen van de stembureaus naar Nairobi, waar de winnaar wordt uitgeroepen.

In 2013 hield het digitale verzendsysteem er plots mee op en werd er handmatig verder geteld, waarna Uhuru Kenyatta werd aangewezen als president. De oppositie is bang voor een herhaling van dit scenario.

De oppositie vestigt wel hoop op een recente uitspraak van de rechter. Die bepaalde dat de uitslag van een kiesdistrict geldig is zodra die uitslag wordt bekendgemaakt op districtsniveau. De oppositie hoopt nu haar eigen proces voor het tellen van stemmen toe te passen, door de uitslagen per district nauwlettend te volgen.

Inspectie van verkiezingsmateriaal voordat het naar de stemlokalen in het land wordt gestuurd. Foto AFP
Een stembureau in Nairobi wordt bewaakt door bewaarders van het Keniaanse gevangeniswezen. Foto AFP

Lees hier de profielen van de presidentskandidaten

Raila Odinga, 'de beste president die Kenia nooit heeft gehad'
Odinga doet voor de vierde en mogelijk laatste keer mee aan de verkiezingen. Opportunisme en populisme zijn Odinga niet vreemd, maar hij heeft door de jaren heen de idee van verandering levend weten te houden. Belangrijke hervormingen kwamen met zijn inzet tot stand.

Uhuru Kenyatta, de gedoodverfde winnaar
Kenyatta belichaamt de gevestigde orde in Kenia. Hij is president sinds 2013 en zoon van Kenia's eerste president van na de onafhankelijkheid. Hij is de favoriet van de grootste etnische groep van het land, de Kikuyu's, en lid van een van de rijkste families van Kenia.