Kenia begint offensief tegen islamisten

Om het geweld in Kenia te beteugelen, wil president Uhuru Kenyatta de veiligheidsdiensten in het land reorganiseren. Daardoor verwacht hij beter te kunnen optreden tegen radicale moslimgroepen. Ook moet de bestrijding van de gewone misdaad in Kenia meer aandacht krijgen. Dagelijks worden ongeveer 200 misdrijven geregistreerd.

NAIROBI - Bij aanslagen van radicale moslims zijn in Kenia de afgelopen drie jaar ruim honderd doden gevallen. Behalve christenen in kerken zijn ook burgers op andere plekken, zoals busstations, een winkelcentrum en kroegjes, het doelwit geweest. Veiligheidsmaatregelen die het geweld moeten voorkomen, hebben beperkt effect. Zo zijn er de afgelopen weken zo'n tweeduizend jongemannen opgepakt, van wie de meesten inmiddels weer zijn vrijgelaten.


Om die reden liet president Uhuru Kenyatta, die sinds een jaar aan de macht is, vorig week het parlement weten dat hij de veiligheidsdiensten wil omvormen. Zij moeten effectiever de dreiging kunnen tegengaan van met name al-Shabaab, de islamistische beweging uit het buurland Somalië, die doorgaans de verantwoordelijkheid voor aanslagen opeist.


De vice-president van Kenia, William Ruto, gaf zijn leider zondag verbaal een duw in de rug. 'We zullen op jullie (terroristen, red.) jagen, jullie op aarde kwellen en als jullie sterven, zullen jullie branden in de hel', aldus de vice-president. Moskeeën of kerken waar haat wordt gezaaid, zullen volgens Ruto zonder pardon worden bestormd.


Ruto sprak in de havenstad Mombasa, waar radicale moslims onder jongeren steeds meer aanhang winnen. Het is ook de toeristenbadplaats waar voor Kenia de economische gevolgen van de terreuractiviteiten steeds gevoeliger duidelijk worden. De politie in Mombasa kreeg eerder al toestemming om in haar strijd tegen de terreur zonder waarschuwing met scherp te schieten.


Niet ver buiten Mombasa ligt het kerkje waar Satrin Osinya, een baby nog, ongewild de mascotte van de angst werd. Ruim een week geleden nam zijn moeder hem mee naar het kerkje The Joy of Jesus. Gewapende mannen openden er het vuur. De kogel die Satrins moeder doodde, zit nog vast in de schedel van de baby. Hij is elf maanden oud en vecht voor zijn leven.


Inmiddels is Satrin in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, waar hij mogelijk kan worden geopereerd. Voor veel Kenianen is hij het symbool van een steeds grimmiger strijd die de Keniaanse autoriteiten voeren tegen terrorisme, maar ook tegen 'gewone' crimininaliteit. Beide nemen vooralsnog enkel toe.


Feit is dat momenteel voor terreurbestrijding een uiterst klein bedrag wordt uitgetrokken. Maar feit is ook dat terrreurbestrijders, zoals politieagenten, vaak te corrupt zijn om het geweld werkelijk aan te pakken. Bovendien, zo stellen critici, zal een blinde jacht op fundamentalisten vooral onder moslimjongeren voor verdere radicalisering zorgen.


De regering dient te beseffen, zo meent de politiek commentator Rasna Wara, 'dat er een duidelijke band is tussen onderontwikkeling, hoge jeugdwerkloosheid onder vooral mannen en radicalisering. Al-Shabaab heeft van deze band geprofiteerd.' Het gevaar daarbij voor Kenia, zo meent zij, is dat 'religieuze extremisten' ook steeds meer uit zijn op 'politieke macht'.


Dát de Keniaanse regering effectiever moet optreden, betwist niemand. Het land is al sinds de aanslag van Al Qaida op de Amerikaanse ambassade in Nairobi van 1998 slachtoffer van islamitische terreur. Vorig jaar september vonden ruim zestig mensen de dood bij een aanslag op een winkelcentrum in de hoofdstad. Het onderzoeksrapport hierover verscheen pas een week geleden en is door het Keniaanse parlement direct als 'broddelwerk' afgedaan.


Ondertussen blijft ook de 'gewone' criminaliteit het Oost-Afrikaanse land parten spelen. Vorig week kwam de bewaker van het huis van een Nederlandse medewerker van de VN-milieuorganisatie Unep om het leven bij een gewapende overval in de hoofdstad. In 'Nairobbery' opereren ook diverse, steeds beter georganiseerde bendes die zich specialiseren in zogeheten 'carjackings', overvallen op bestuurders van auto's. Dagelijks worden zo'n 200 misdrijven geregistreerd. Het werkelijke aantal ligt veel hoger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden