Ken Loach

Ook als de films zich in het verleden afspelen, doet Loach een direct appèl op het sociale besef van zijn publiek.

The Wonderful World of Ordinary People: films van Ken Loach. T/m 21/2 in Filmhuis Den Haag en andere filmtheaters


Kenloach.nl


Onvoorwaardelijk en eeuwig, dat is Ken Loach' liefde voor de alledaagse held. Als er één regisseur aan de kant van de arbeider, huisvrouw en ploeteraar staat, dan is het Loach (77). Dat kwam hem vaak op kritiek te staan: zijn films laten zich gemakkelijk afdoen als te partijdig, te plat in hun socialistische missiedrang.


Met het door het land trekkende festival The Wonderful World of Ordinary People - films, lezingen, debatten - wil Filmhuis Den Haag juist de urgentie van Loach' oeuvre benadrukken. Natuurlijk, Loach' films fulmineerden vaak tegen het neoliberale bewind van Margaret Thatcher, maar de sociaal-economische problemen waarmee de personages kampen, zijn nog steeds herkenbaar en actueel.


En ook als de films zich in het verleden afspelen, doet Loach een direct appèl op het sociale besef van zijn publiek. Met films als Land and Freedom (1995), waarin een jonge communist uit Liverpool gaat meestrijden in de Spaanse Burgeroorlog, wilde Loach zijn publiek laten zien 'dat je vakbonden kunt organiseren, dat we kracht hebben en dat alles anders kan zijn. Dit zijn verhalen uit het verleden die dat bewijzen.'


Loach levert sinds de jaren negentig ongeveer een film per jaar af. Het veertien titels omvattende Haagse retrospectief slaat Loach' televisiewerk uit de jaren zeventig en tachtig over, net als zijn recentste speelfilms. Wél op het programma, naast Loachklassiekers als Kes (1969) en Raining Stones (1993): zijn nieuwste film, de documentaire The Spirit of '45. Over hoe Groot-Brittannië, meteen na de Tweede Wereldoorlog, door de Labour Party werd heropgebouwd als socialistische verzorgingsstaat.


Margaret Thatcher blijkt hier het kwaad zelve: de vrouw die de hervormingen van Labour ongedaan maakte en zo de gewone man terug in stront duwde.


Dat The Spirit of '45 tot dusver geen Nederlands roulement kreeg, is begrijpelijk. Het is een wat eenzijdige geschiedenisles in zwart-wit, die eerder in Labours publieke zendtijd past, dan in het Nederlandse filmtheater.


In het Haags retrospectief heeft de film niettemin zijn plek gevonden. De bejaarde mijnwerkers en verpleegsters die in The Spirit of '45 hun verhaal doen, blijken de evenbeelden van de heroïsche allemannen die Loach vol betrokkenheid in zijn speelfilms opvoert. De film geeft bovendien een vooruitblik op het vervolg van Loach' carrière: afgelopen zomer suggereerde Loach dat hij zich na Jimmy's Hall, het volgend jaar te verschijnen kostuumdrama over de Ierse communistenleider James Gralton, op documentaires zal gaan toespitsen.


'Goed mogelijk dat ik niet meer op zo'n schaal ga werken', zei Loach in augustus tegen filmsite ScreenDaily. 'Maar ik blijf van tijd tot tijd rotzooi trappen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden