Ken je klassiekers II

Een originele, licht rebelse spoedcursus Bijbellezen.

'Hè jakkes, ja, dàg!'. Voortdurend zit een gezonde weerstand ingebakken in de toon van de drie jonge spelers van Theatergroep Aluin. Tijdens Ken je Klassiekers II vatten ze de volgens hen tien mooiste en belangrijkste verhalen uit het Oude Testament samen. Die gaan over Adam, Eva, Job, Noach, Abraham, Isaac, Mozes en nog een paar Bijbelfiguren. En natuurlijk over God, de Schepper, de Onbenoembare, dat wat groter is dan gedacht kan worden en de man die zich af en toe laat verleiden tot een weddenschap met de duivel.


Geen sexy materiaal voor een jong publiek, maar het trio maakt er een speelse, originele presentatie van door telkens gretig in en uit de belangrijkste rollen te stappen. Een spoedcursus Bijbellezen. Eigenlijk zeggen ze, is de Bijbel een lang gesprek met God. En nu verbinden ze dat even naar ons door.


Maar niet zonder lichtjes te rebelleren. Ze delen speldenprikjes uit naar elkaar, bijvoorbeeld wanneer de vrouw als 'helper' wordt geïntroduceerd. Tja, de Bijbel is nu eenmaal een vrouw-onvriendelijk boek, concluderen de heren fijntjes, richting die ene dame. Ze ruziën om een rolletje, zetten gekke stemmetjes op en maken ludieke vergelijkingen met de wereld van nu. Tussen neus en lippen wijzen ze fijntjes op de overeenkomsten tussen de Bijbel, de Koran en de Tenach. Om te onderstrepen dat er weinig religieuze voedingsbodem bestaat voor vetes tussen moslims, christenen en joden.


De drie acteurs hebben qua decor en spel genoeg aan zichzelf en elkaar. Jilles Flinterman is hilarisch in gekke bekken en stembuigingen. Boris van Bommel interrumpeert droogkomisch. En Hiske Eriks zorgt met gespeelde onschuld voor meisjesachtig tegenwicht. De kleuren in de casual kleding spreken voor zich: rood-zwart-rood voor Eva, zwart-rood-zwart voor Adam en grijs voor God. Die is tenslotte neutraal, toch? Meer dan twee krukjes met boomstammenprint, een emmer en natuurlijk een appel hebben ze niet nodig.


Net als in Ken je Klassiekers I (over de toneelcanon) heeft Victorine Plante het trio met vaart geregisseerd. Halverwege is er een kleine dip omdat de spoedcursus in de kern toch een opsomming blijft. Maar al snel strooit het trio weer met vrolijke energie een paar verrassende terzijdes tussendoor. Nooit wordt de toon vervelend, cynisch of spottend. Eerder blij, zonder opwekkende vroomheid. Hè jakkes, de Bijbel niet leuk voor jongerenpubliek? Ja, dàg!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.