Kelme

De beste ronderenner van dit moment doet niet mee. En toch is Lance Armstrong van beslissende invloed op het koersverloop in deze Vuelta....

Maarten Ducrot

Sindsdien is Heras een belangrijke pion in de ploegentactiek van de US Postals. Zo belangrijk zelfs dat Armstrong deze zomer opzichtig probeerde zijn meesterknecht aan een etappe-overwinning te helpen. Als beloning voor gedane arbeid.

Dat mislukte gelukkig. Je neemt je tegenstanders niet erg serieus wanneer je denkt overwinningen als cadeautjes aan ploegmaten te kunnen uitdelen. Dan maar een tegenprestatie deze Vuelta. En hoewel Lance er zelf niet bij is, gaat hij Heras aan de overwinning helpen.

We hebben allemaal kunnen zien hoe Armstrong als geen ander in staat is door zijn uitstraling zijn ploeg tot zulke hoogte op te zwepen dat je ineens een sprinter als Hincapie vooraan de bergen ziet overrijden om aanvallen van concurrenten te neutraliseren. Zijn tegenstanders verworden tot een stel makke volgelingen die alleen dan de aanval kiezen als ze dat mogen.

Nu zie je een uiterst sterke Kelme-ploeg die op een van de laatste lastige hindernissen van deze ronde met nagenoeg de voltallige ploeg bij de eerste 15 bovenkomt. Heras is helemaal alleen in zijn gouden trui.

Al zijn ploegmaten zijn er afgereden. Iedereen denkt dat het nu dan gaat gebeuren, de aanvallen van beide Kelme's, Sevilla en Gonzales. Om beurten gaan ze er vandoor.

Heras moet al het werk in de achtervolging opknappen, net zolang tot hij breekt. Wanneer hij helemaal is uitgepierd, rijden ze om beurten bij hem vandaan en maken ze de paar minuten die hij op L'Angliru uitliep meer dan goed. Ze worden 1 en 2 in Madrid.

Helaas, er gebeurt niks. Een eindje voor de groep uit rijdt Botero (Kelme) naar de ritoverwinning. Maar wat stelt dat voor vergeleken met de eindzege..

Heras heeft goed naar Armstrong gekeken. Hij rijdt met net zo'n klein verzet omhoog en zijn verlammende werking op zijn tegenstanders is net zo groot. Zeker wanneer hij in de gouden trui rondrijdt met de letters US Postal erop. Het lijkt wel of alle klassementsrenners afgericht zijn door Armstrong.

Of is het misschien toch waar dat de Kelme-kopmannen Sevilla en Gonzales tegen elkaar rijden in plaats van voor elkaar, zoals op L'Angliru te zien was. Hoe het ook zit, ze zijn volstrekt kansloos voor de eindoverwinning.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden