Kekke Mma ster van familie

Twaalfduizend mensen in Warffum, honderdduizend in Groningen. Koninginnedag blijft zo een 'fantastische feestelijke manier om aan Juliana te blijven denken'....

'Amalia, wil je met me trouwen', staat er op de babywagen van Joppe, die met vader en moeder Koninginnedag in Warffum is komen vieren. Het gezin is op weg naar Huize Vriesenstein, waar burgemeester Renkema van Warffum en commissaris van de koningin Alders de koninklijke familie, overigens zonder de een paar maandenoude kroonprinses Amalia, verwelkomen in Groningen.

Voordat het gezelschap aan een wandeling door het dorp begint, klinken vier kanonschoten, afgevuurd door de Groninger Vereniging voor Artillerie Traditie uit Usquert. De vereniging heeft ook het eerste cadeau voor prins Willem-Alexander en prinses Mma. Twee gouden hulzen, niet van deze kanonschoten, maar van de 101 saluutschoten die de artillerievereniging op 7 december afvuurde ter ere van de geboorte van Amalia.

De hulzen worden op de kar van padvinder Dylan Higginson (11) geladen. Hij is lid van Scouting Menkema, dat met drie handkarren achter de koningin aan rijdt om de presentjes in ontvangst te nemen.

Het draaiboek is strak op Koninginnedag. Al na een klein uur stappen de Oranjes op de trein naar de stad Groningen. Op het perron laten leden van de postduivenvereniging De Eendracht uit Groningen duiven los 'als symbool voor het vertrek van de koninklijke gasten'. Bij bijna iedere spoorwegovergang tussen Warffum en Groningen hebben zich mensen verzameld om naar de trein te zwaaien.

'Hartelijk en warm' noemt koningin Beatrix de ontvangst in Warffum. 'En overweldigend in Groningen.' Volgens schattingen van de politie waren er honderdduizend mensen in Groningen en twaalfduizend in Warffum.

'Mma, je ziet er kek uit', staat er op een spandoek dat een paar studenten nog snel gemaakt hebben. De prinses is de grote ster van de koninklijke familie. Overal schreeuwt het publiek naar Mma, die er in haar spijkerjack, vlotte rok en rode accessoires inderdaad kek uitziet. Samen met haar man Willem-Alexander en Beatrix houdt ze aan het begin van de Herenstraat stil bij het Dak-en Thuislozenkoor dat Heb je even voor mij zingt.

Naast het koor staan Bertil Honig en Annemieke Houten met daklozenkrant De Riepe (de stoep). Beatrix, Willem-Alexander en Mma nemen het blad in ontvangst. Maar betalen volgens de verkopers niet. 'Beatrix zei wel dat het heel goed is dat we dit doen', zegt Houten. 'En Willem-Alexander zei dat hij altijd een daklozenkrant koopt voor zijn eigen deur.'

Na anderhalf uur in de stad te zijn geweest, bedankt koningin Beatrix het publiek vanaf het bordes van het stadhuis op de Grote Markt. Het overvolle en uitgelaten plein wordt doodstil als zij het woord neemt.

De koningin spreekt van een 'bijzondere Koninginnedag' en herinnert aan haar kroning 24 jaar geleden, toen zij verklaarde dat 30 april altijd Koninginnedag zou blijven. Voorheen had ze nooit beseft hoe het zou zijn als prinses Juliana er ook echt niet meer zou zijn, zegt ze. 'Nu kunnen we op deze fantastische feestelijke manier aan haar blijven denken. Het heeft enorm veel voor ons als familie betekend dat de mensen hier en in Warffum dit met ons hebben gevierd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden