Keizer Wilhelm hanteert de motorzaag

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

In het park bij Huis Doorn trekken Sugurd von Ilsemann en Wilhelm II (rechts) samen met drie anderen een boom om. Beeld Hans Meesters

Doorn, 16 oktober 1921

Er zijn voor de keizer nieuwe zorgen ontstaan doordat de financiële toestand uitermate ongunstig is. Het vermogen in Berlijn is nog steeds door de regering geconfisqueerd. Gontard heeft de keizer uitgelegd dat de hele huishouding in Doorn moet worden ingekrompen. Een deel van het administratieve en huishoudelijke personeel moet ontslagen worden en er moeten niet meer zo veel gasten worden uitgenodigd.

De kroonprins zei dat men van het begin af aan in Doorn op te grote voet heeft geleefd. Als de keizer van het begin af aan in bescheidener omstandigheden was ondergebracht, zou hij zich gemakkelijker hebben aangepast aan het noodzakelijke terugschroeven dan nu.

Gontard vond dat de hofhouding zou moeten verdwijnen en de keizer meer het leven van een particulier zou moeten leiden. Het valt de keizer bijzonder zwaar dat hij de reeds vastgestelde nieuwe aanleg van de tuin niet kan verwezenlijken.

Helaas werd onlangs in Doorn een motorzaag geïnstalleerd. Het doel van het ochtendwerk is toch slechts de keizer gelegenheid tot lichamelijk werk te bieden, maar met die motorzaag valt dit nu weg.

Dit is te wijten aan het feit dat prins Heinrich over zijn eigen motorzaag vertelde en niet rustte voordat de keizer er ook een bestelde.

Sigurd von Ilsemann (1884-1952), vleugeladjudant van de Duitse keizer in ballingschap. Ingekort fragment uit Wilhelm II in Nederland 1918-1941. Aspekt, 2015.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden