'Keizer' Poetin claimt winst: 'Glorie voor Rusland'

Vladimir Poetin kan zich opmaken voor een derde termijn als president van Rusland. De huidige premier won zondag, zoals verwacht, met gemak de presidentsverkiezingen.

Vladimir Poetin laat een traan bij het aanschouwen van de menigte die zondagavond bij het Kremlin zijn overwinning bejubelt.Beeld AP

Poetin claimde zijn overwinning op een grote bijeenkomst van aanhangers van Verenigd Rusland, nabij het Kremlin in Moskou.
Poetin sprak van een 'open strijd' en 'een belangrijke test voor politieke volwassenheid'. Hij riep verder op tot eenheid. Zijn korte toespraak sloot hij af met de woorden: 'We hebben gewonnen. Glorie voor Rusland'.

Met 22 procent van de stemmen geteld heeft Poetin tot nog toe de steun van 63 procent van de kiezers.

Exit polls

Twee exit polls becijferden direct na het sluiten van de stembussen Poetins winst. De staatsgecontroleerde All-Russian Public Opinion Research Center (VTsIOM) voorspelt dat Poeting 58,3 procent van de stemmen kreeg. De Public Opinion Foundation (FOM) houdt het op 59,3 procent. Nummer twee werd de communist Gennadi Zioeganov met minder dan twintig procent van de stemmen.

Zioeganov noemde de verkiezingen 'oneerlijk'. Hij noemde de stemronde vandaag verder 'absoluut oneerlijk en waardeloos'.
Ook de leider van de protestbeweging tegen Poetin, Vladimir Ryzhkov, zei dat 'deze verkiezingen niet als legitiem kunnen worden gezien'. Kandidaat Michail Prochorov liet via Twitter weten dat zijn aanhangers ruim 4000 schendingen van de regels hebben waargenomen.

Nerveuze waarnemers
Het hoofd van de Centrale Kiescommissie, Vladimir Tsjoerov, stelt echter dat er geen sprake is van vals spel. Volgens hem zijn de waarnemers te nerveus, terwijl de mensen in de stembureaus hun werk goed uitvoeren. Door de frauduleus verlopen parlementsverkiezingen in december is tijdens deze stemronde een recordaantal waarnemers op de been: ruim 27.000. Daarnaast hangen in meer dan 90.000 stembureaus camera's.

Op internet zijn al wat filmpjes van die camera's opgedoken, waarop fraude te zien zou zijn. Zo staan een aantal mannen in een stembureau in Dagestan continu stembiljetten in elektronische stembussen te stoppen. Ook staat er op internet een filmpje van een minibusje dat door de politie wordt aangehouden. De inzittenden vertellen dat ze meermalen hebben gestemd.

Berichten van fraude
Omdat Poetin meteen de absolute meerderheid haalde is er geen tweede ronde nodig. 'Ze stelen onze stemmen', zei Valentin Gorsjoen, een patiënt in ziekenhuis nummer 19 in Moskou. In december ging in dat ziekenhuis 90 procent van de stemmen naar Verenigd Rusland, de partij van Poetin en de huidige president Dmitri Medvedev. 'Ik denk dat ze een enorme fraude hebben voorbereid. Keizer Poetin heeft alles al besloten', concludeerde Gorsjoen.

'Onrust stoken'
De afgelopen maanden werd er in Rusland volop gedemonstreerd tegen Poetins kandidatuur en de huidige politieke situatie. Met dit mandaat zal Poetin stellen dat dit om minderheden gaat die alleen maar 'onrust willen stoken'. Volgens Poetin steunt de meerderheid van de Russen hem nog altijd volop.

De 59-jarige Poetin was al president van 2000 tot 2008. Sindsdien was hij premier. Hij is nu gekozen voor een periode van 6 jaar. De nieuwe ambtstermijn loopt tot 2018. Volgens de grondwet is hij dan herkiesbaar. 'Maar daarover heb ik nog geen besluit genomen', zei Poetin vrijdag. 'Ik weet niet of ik wel langer dan 20 jaar aan de macht wil blijven.'

Vladimir Poetin wordt wederom de president van Rusland.Beeld reuters
Beeld ap
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden