Keizer Otto

Legio sportverenigingen zijn vernoemd naar figuren uit de Griekse oudheid: Achilles, Xerxes, Heracles noem maar op. Ook niet zelden is er een Engelse invalshoek: Always Forward, Be Quick, Go Ahead....

Otto regeerde van 936 tot 973, eerst als koning, vanaf 962 als Saksische keizer over een gebied waartoe ook Naerdineland (lijkt al aardig op Naarden) behoorde. Later kwamen nog Otto II, III en IV, maar volgens deskundigen moet de oprichters van de vereniging Otto nummer I (bijgenaamd De Grote) voor ogen hebben gehad toen zij de naam bedachten.

De geschiedenis van Keizer Otto staat vermeld in de Grote Winkler Prins Encyclopedie, maar ook in het werkelijk prachtige boekwerk dat vorig jaar september verscheen ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de vereniging met als titel: 'Het Eeuwige Keizerrijk tussen de Wallen'. Geschreven en samengesteld onder leiding van Frank Maartense. Schitterende en leerzame teksten, prenten en foto's, niet alleen over de vereniging maar ook over Naarden en de veranderende tijden. (Het bestuur van Keizer Otto heeft voor geïnteresseerde kopers nog steeds een stapeltje liggen).

Het was in de tijd waarin keizers, koningen, hertogen, graven en bisschoppen het in Europa voor het zeggen hadden. En Otto I was op een gegeven moment de machtigste van allemaal.

Net als in andere delen van het land werd tegen het einde van de negentiende eeuw in Naarden een afdeling van de Volksweerbaarheid opgericht. In verband met de boerenoorlogen in het sterk met Nederland verbonden Zuid-Afrika waren 'kranige en kragtige menschen' nodig. Onder aanvoering van enkele officieren kwam een schietvereniging Huibert van Eijcken van de grond.

Voor het schieten begon werden als warming-up in groepsverband rek-en strekoefeningen uitgevoerd. Een drietal deelnemers beviel dit zo goed dat ze ook buiten de schietclub om aan gymnastiek wilden gaan doen. Op 25 september 1900 richten zij een echte vereniging op. Er zijn direct ruim dertig leden.

Dan een naam. NGV (Naardense Gymnastiek Vereniging) mocht niet want die letters stonden voor Nederlandsch Gymnastiek Verbond. En ook DSG (Door Spieren Gestaald) en VVV (Verboden Voor Vrouwen) vielen af. Een van de initiatiefnemers, een mijnheer Dommershuizen, stelt na al het gewik en geweeg voor een naam te kiezen die 'een bepaalde kracht uitstraalt': Keizer Otto. De meeste aanwezigen hadden geen idee over wie hij het had, maar nadat Dommershuizen had uitgelegd wie die Keizer Otto dan wel was geweest stemde de meerderheid in.

Het was een pure mannenclub. Vrouwen werden beschouwd als het zwakke geslacht maar ook als wezens die het manvolk bij het sporten te veel tot opwinding zouden kunnen brengen. Meisjes mochten wél lid worden - dat kon geen kwaad. Het duurde tot 1923 voor de eerste vrouw bij de club kon worden verwelkomd. In 1925 wordt zelfs geadverteerd in de Naarder Courant: 'Keizer Otto wenscht een Dames-afdeling op te richten. Degenen die hiertoe lust gevoelen kunnen zich aanmelden bij den secretaris'. Eind 1925 waren er 17 vrouwen, 34 mannen en 60 jongeren lid van de club.

In de jaren dertig ging Keizer Otto door een diepe crisis. Een ruzie binnen het bestuur dreigde de club fataal te worden. Na een splitsing van de vereniging wist niemand meer wie recht had op de oorspronkelijke naam. In 1938 werd onder leiding van de Naardense inspecteur van politie het conflict opgelost. Hoogtepunt in dat jaar was ook de deelname aan de Sokol-sportfeesten in Praag. De afgevaardigden van Keizer Otto voerden in het Masarykstadion een echte Hollandse klompendans op.

In de oorlog bleef de club doorgaan met de activiteiten, 'anders zou er helemaal zo weinig overblijven'. Direct na de bevrijding bloeide de vereniging stevig op. Onder leiding van de legendarische trainer Bram van den Born brachten enkele leden het tot kampioen van Nederland of het lidmaatschap van het keurkorps van het KNGV. Tijdens de jaren tachtig en negentig is Piet Legemaat de man achter turnsuccessen.

De club telt tegenwoordig ongeveer 360 leden die naast turnen tegenwoordig ook aan zaken doen als aerobics, ritmische gymnastiek, rope skipping en 'bewegen op muziek'. Tachtig procent van de leden is onder de 16 jaar.

Volgens voorzitter André Hollegie is met name de jeugd gebaat bij het beoefenen van aan gymnastiek verwante sporten: gezonde beweging en sociaal contact. Keizer Otto hoopt binnenkort te kunnen beginnen met een grootscheepse verbouwing van de sporthal de Driehoek, waardoor alle activiteiten in de toekomst op een plek kunnen worden beoefend in plaats van de diverse zaaltjes die nu in gebruik zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.