Keizer Augustus bij de hand

Een gesprekje aanknopen met de Romeinse keizer Augustus (63 v. – 14 n. Chr.) is wat lastig, maar je kunt hem wel ontmoeten en horen praten in de villa van zijn echtgenote Livia....

Wim Wirtz

In een zaal van het Allard Pierson Museum in Amsterdam wordt de voormalige Romeinse behuizing virtueel tot leven gewekt. Met behulp van een gamestick kan de bezoeker door de antieke bouwval wandelen in de gedaante van een computerpersonage, een avatar, die hij op een beeldscherm kan volgen. Hij kan Augustus, Livia of een andere avatar tegen het lijf lopen. Onderweg kan hij symbolen aanklikken en zien hoe het vroeger was.

De virtuele Romeinse villa is een Italiaanse vondst, een ‘unieke’ archeologische serious game en een van de drie visualisatietechnieken waarmee het Allard Pierson de oudheid in een moderne museale jas heeft gehesen. Zo kun je op een tweetal afbeeldingen een 3D-reconstructie aanfloepen van het Forum Romanum in Rome en de zuidelijker gelegen antieke stad Satricum. Op bewegende 3D-visualisaties kun je de reconstructie en restauratie van een faraokop zien, en een vijftal anatomisch incorrect weergegeven hardlopers op een Griekse prijsamfoor.

De laatste techniek wordt volgens de nieuwe directeur (sinds 1 februari) Wim Hupperetz voor het eerst in een Nederlands museum getoond. Het is een experimentele techniek met een veelbelovende museale toekomst, gelooft hij.

Zijn museum bestaat 75 jaar. Ter gelegenheid daarvan zijn er twee nieuwe tentoonstellingen geopend. Op de eerste, Toekomst voor het verleden, is in drie zalen de ontwikkeling van het museum te zien: van het beginjaar 1934, toen een enorme verzameling oudheidkundige vondsten van de bankier C.W. Lunsingh Scheurleer werd onderbracht in een krakkemikkig schoolgebouw aan de Sarphatistraat, via een selectie van de vorige directeur Robert Lunsingh Scheurleer (een nazaat), tot de visualiseringstechnieken van zaal 3, waarin de museale visie van de nieuwe directeur besloten ligt.

De tweede tentoonstelling, een hommage van de Universiteit van Amsterdam (Bijzondere Collecties) aan het museum, is gewijd aan Jan Six de archeoloog – Een bijzondere Amsterdammer, zevende telg uit het illustere Amsterdamse patriciërsgeslacht, waarvan stamvader en burgemeester Jan Six (1618-1700) nog door Rembrandt is geportretteerd. Op deze expositie zijn voornamelijk oude archeologische boeken en prenten te zien.

Wim Wirtz

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden