Update

Keith Bakker veroordeeld tot 5 jaar cel vanwege seksueel misbruik

Verslavingsdeskundige Keith Bakker is vandaag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf. Volgens de rechtbank is bewezen dat Keith Bakker 7 meisjes en jonge vrouwen seksueel heeft misbruikt. In een aantal gevallen is sprake geweest van verkrachting.

Redactie
Keith Bakker in 2008. Beeld ANP
Keith Bakker in 2008.Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eind maart 7 jaar cel tegen de 51-jarige Bakker. Ook wilde het OM dat het Bakker 10 jaar lang verboden wordt als hulpverlener actief te zijn. De rechtbank volgde die eis in het vonnis.

Volgens de rechter heeft Bakker zich schuldig gemaakt aan stelselmatig misbruik, op grote schaal. Hij wist dat de slachtoffers kwetsbare meisjes waren; 4 van hen waren minderjarig. Ook wist hij, zo is uit zijn eigen verklaring gebleken, dat hij fout zat, maar toch vond hij telkens zijn eigen lustgevoelens belangrijker dan de belangen van zijn slachtoffers, concludeert de rechtbank. In twee gevallen werd Bakker vrijgesproken, wegens gebrek aan bewijs.

Afhankelijkheid
In vrijwel alle gevallen ging het om meisjes die in Bakkers verslavingskliniek verbleven. Er was dus vaak sprake van een afhankelijkheidsrelatie. Daarbij benadrukte de rechtbank het grote leeftijdsverschil tussen Bakker en zijn slachtoffers. Door dit soort factoren konden de meisjes geen weerstand bieden. De voormalig verslavingsgoeroe moet een paar meisjes 5000 euro smartengeld betalen.

Bakker heeft een groot deel van de feiten toegegeven, maar ontkende in een aantal gevallen bepaalde seksuele handelingen, vooral vanwege zijn HIV-besmetting. De rechtbank hechtte meer geloof aan de verklaringen van slachtoffers hierover dan aan die van Bakker. Overigens heeft Bakkers ziekte geen gevolgen gehad voor slachtoffers.

Na afloop van de uitspraak las een van de slachtoffers een emotionele verklaring voor, in de hal van de rechtbank. Zij zei blij te zijn dat haar stem en die van andere slachtoffers is gehoord.
Het Openbaar Ministerie toonde zich tevreden met het vonnis. Het feit dat de rechtbank een groot aantal feiten bewezen heeft verklaard, is voor justitie belangrijker dan het exact volgen van de eis, aldus een woordvoerster.

Hoger beroep
Bakker was vandaag niet bij de uitspraak aanwezig. Zijn advocate Lucy Oldeburg zei kort na de uitspraak dat ze namens Bakker hoger beroep aantekent. Oldenburg heeft hierover telefonisch overlegd met Bakker. 'Mijn cliënt was erbij [bij de daden waarvan Bakker wordt verdacht, red.] en weet wat er gebeurd is', aldus Oldenburg. Bakker bestrijdt dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan verkrachting, zoals de rechtbank in een paar gevallen bewezen heeft verklaard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden