Column

Keileuke muziekmiddag met 'Oh Sylvana'

Over de onbegrepen muziekliefhebbers achter 'Oh Sylvana'.

Tom van der Borst (links) en Ivo Franklin.

Wie een kaartje koopt voor Toppers van Oranje krijgt voor 10 euro een stuk of vijftig Nederlandstalige artiesten voor zijn kiezen. Nog steeds veel geld voor veel fans van deze muziek, maar het is het waard. Als de zaal van discotheek Oscars in het Brabantse Raamsdonksveer zondagmiddag opengaat, staat een uitgelaten rij mensen voor de deur. Twee dames met rollators scheuren als eersten naar een strategische plek aan de bar. Pilsje erbij, keigezellig. Ter opwarming klinken Corry en de Rekels door de zaal, met Wil jij mijn kijkdoos even zien. Iemand stoot me aan. Of ik hem vat. Keileuk.

Toppers van Oranje is een semi-live opgenomen muziekprogramma van een half uur, wekelijks op TV Oranje, het 24-uurskanaal voor Nederlandstalige muziek. Per maand trekt Toppers van Oranje bijna anderhalf miljoen kijkers. Eens per maand nemen ze tussen twee en zes uur 's middags vier programma's achter elkaar op.

Vandaag is de uitsmijter Rob van Daal met zijn kwestieuze lied Oh Sylvana. Dat ik de zanger zelf ga mislopen staat al vast - als laatste optreden is hij te laat voor mijn deadline. Ik kom voor een afspraak met een oude kennis: Tom van der Borst, die Toppers van Oranje samen met zanger-presentator Ivo Franklin produceert. Ook maakte Tom de eerste video bij Oh Sylvana. Niet die 'van die totale idioot uit Kudelstaart', zoals Tom het uitdrukt, de man die het gezicht van Sylvana Simons in een beeld van een lynchpartij plakte en daarvoor nu wordt vervolgd. Wel de videoclip waarin Rob van Daal zijn lied nog quasi-onschuldig zingt met een carnavalsband. Naast de zanger staat daar een wit meisje te doen alsof het liedje niks te maken heeft met wat toch iedereen begrijpt.

Tom van der Borst heb ik al eens eerder opgezocht. Dankzij zijn bedrijf Clipstudio kent hij deze niche van Nederlandstalige artiesten en hun fans als geen ander: hij maakt bijna al hun videoclips. Dit is niet de wereld van Jan Smit en zijn bekende vrienden. En ook niet die van de Nederlandstalige artiesten die de NPO soms gedoogt in het programma Sterren Muziekfeest op het Plein. Dat vinden ze hier allemaal 'elite'. Toppers van Oranje gaat over een Wesley Bronkhorst, een Jettie Pallettie, een Frank van Etten, een Wendy de Laat. En natuurlijk Anita en Ed, voor wie Tom een complete dvd-box bij elkaar filmde met de voortreffelijke, veel verklarende titel Gewoon Wij.

Anita en Ed kregen zes jaar geleden 'iedereen over zich heen' met het liedje Een Chinees ziet maar de helft van onze wereld. Ook Tom ontving toen dreigtelefoontjes, hij had de clip gemaakt. Hij vertelt het nog steeds hoofdschuddend: 'Dat lied bestaat al sinds 1963!'

Tom laat alle grove filmpjes bij Oh Sylvana verwijderen.

Soms zie ik weleens een clipje van Tom op Facebook langskomen. Dat is dan geplaatst en becommentarieerd door mensen die zich bescheuren om zoveel eenvoud.

Toms artiesten en hun fans kennen en voelen die afstand maar al te goed. Hun wereld verandert en dat willen ze niet want het is allemaal niet meer bij te houden. Ze zijn op niemand boos, zegt Tom, ze stemmen vaak niet eens, ze kunnen het gewoon allemaal niet meer volgen. Tom kan dat zelf eigenlijk ook niet. Maar het moet: mensen zetten nu voortdurend nieuwe rotfilmpjes bij Oh Sylvana op internet. Op eentje maken moslims een rondedansje, godbetert. Tom mailt bijna elke dag met YouTube, hij laat me die mailtjes zien, hij laat ieder filmpje verwijderen. En dat doen ze dan, op grond van het auteursrecht, al is het hem daar niet om te doen. Tom is hier ook niet voor Sylvana aan het opkomen. Tom verdedigt alleen maar een subcultuur tegen iedereen die er nu 'op grove wijze mee aan de haal gaat'.

Anderhalf miljoen kabelkijkers per maand.

Zijn artiesten en hun fans zijn onschuldig, zegt Tom. Dit zijn gewone, vaak niet al te gestudeerde mensen die 'het dubbelzinnige' van Oh Sylvana juist heel knap vinden. Veel aanwezigen prijzen het lied inderdaad bij me aan zoals een literair recensent de 'gelaagdheid' van een roman zou prijzen. Dat het 'niet écht' over Sylvana gaat, vinden ze oprecht geniaal. Dat maakt het juist níét beledigend, hoor ik steeds, snap dat nou joh. Héél wat anders dan De Zeurpiet van Kees Verlee uit Almkerk, alias Johnny Gold, die over Sylvana zingt: 'Wie zeurt krijgt een beurt, daar moet een piemel in.'

Dát kan dan weer echt niet.

Fans van Toppers van Oranje willen artiesten die hun leven snappen en 'hoop en moed' bieden, zoals Ivo Franklin het noemt.

Tom: 'Daar doen anderen al heel lang minachtend over.'

En daar krijg je dit dus ook van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden