Analyse

Keijzer en De Rouwe zijn de 'rising stars' van het CDA

Het CDA is met de schoffel door de partij gegaan en heeft alles wat te veel naar PVV riekt (voor én tegen) uit de gelederen gewied. Jong en onbevlekt gewas krijgt de ruimte om op te bloeien.

Joost de Vries
CDA-Kamerlid Sander de Rouwe, nummer drie op de lijst voor de verkiezingen in september Beeld ANP
CDA-Kamerlid Sander de Rouwe, nummer drie op de lijst voor de verkiezingen in septemberBeeld ANP

Negen Kamerleden (van de huidige 21) hebben de grote schoonmaak overleefd en hebben wederom een plek gevonden op de kandidatenlijst voor de verkiezingen in september. Onder lijsttrekker Van Haersma Buma (in 2010 nog op de tiende plek) wordt de lijst aangevoerd door de jonge gezichten van nieuwkomer Mona Keijzer en Sander de Rouwe (nummer 22 in 2010).

Mona Keijzer
Keijzer (43) bestormde de Haagse CDA-fractie vanuit het niets. Ze was een van de twee onbekende gezichten onder de kandidaten voor het lijsttrekkerschap. In Purmerend is ze een lokale bekendheid, waar ze als wethouder zich vooral met sociaal-maatschappelijke thema's bezighield, maar het grote publiek had nog nooit van haar gehoord. Ze sprak verrassend klare taal tijdens de lijsttrekkersdebatten en ontving meteen lovende reacties. Waar was ze nu weer aan begonnen, vroeg ze zich af tussen de bedrijven door.

Een absolute meerderheid van de CDA-leden koos voor de degelijke Van Haersma Buma als partijleider, maar Keijzer volgde met een kwart van de stemmen, veel meer dan de bekende bewindslieden Liesbeth Spies en Henk Bleker. Meteen werd ze omarmd door de nieuwe leider. 'Mona kwam, zag en overwon de harten van alle Nederlanders', zei Van Haersma Buma.

Keijzer werd beloond met een nummer twee op de lijst. Niet eerder maakte een CDA-lid zo'n snelle opmars in de gelederen. Hoewel ze achter de schermen een grotere rol speelde dan voor het publiek zichtbaar. Samen met 21 andere leden vormde zij het Strategisch Beraad, in het leven geroepen door partijvoorzitter Ruth Peetoom als antwoord op de onenigheid over de samenwerking met de PVV. Het CDA had weer richting nodig, was de gedachte. In die hoedanigheid schreef Keijzer mee aan de nieuwe koers: 'het radicale midden'.

Zo presenteerde zij zich ook in het lijsttrekkersreferendum: Ik ben de nieuwe koers, ik heb er immers aan meegewerkt - in tegenstelling tot het Haagse pluche. Zonder de samenwerking met gedoogpartner PVV af te branden, bood zij zich aan als het antwoord op die samenwerking. Ze sluit niemand uit, ook de PVV niet, maar een hernieuwde samenwerking lijkt ook haar niet voor de hand liggen.

Sander de Rouwe
En dan de nummer drie, Sander de Rouwe (32). Tot 2007 was hij nog gemeenteraadslid in Bolsward. In 2006 stond hij op nummer 46 van de kieslijst. In 2007 kwam hij alsnog in de Kamer omdat hoger geplaatste leden doorschoven naar het kabinet Balkenende-IV. Iets soortgelijks gebeurde twee jaar geleden, toen stond hij op nummer 22 en viel net buiten de boot. Maar lijsttrekker Balkenende stapte op na de verkiezingsnederlaag en partijprominent Jack de Vries vertrok na ophef over een buitenechtelijke verhouding. Zo kwam De Rouwe alsnog in de Kamer.

Vorig jaar profileerde hij zich als kritisch Kamerlid door vragen te stellen over de voorgenomen snelheidsverhoging naar 130 kilometer per uur van het kabinet, uitgewerkt door VVD-minister Schultz. Het moet wel veilig, bracht De Rouwe in. En ook 'fatsoenlijk en verantwoord', twee CDA-kernwaarden. Net als Keijzer heeft De Rouwe getoond geen dissident te zijn, maar wel een kritisch en jong CDA-lid vol ambitie. Voordat hij Kamerlid werd voerde hij de campagne aan voor de Provinciale Statenverkiezingen in Friesland en was hij voorzitter van de jonge christendemocraten in die provincie.

Over ambitie zegt De Rouwe zelf het volgende op zijn eigen CDA-site: 'Soms vragen mensen mij naar mijn ambitie. Ik betrap me er dan zelf op dat ik hier geen duidelijk antwoord op heb. Waarschijnlijk komt dit omdat ik steeds weer op zoek ben naar nieuwe wegen. Eén aspect komt daarin continu terug; ik wil graag tussen, met en vooral voor mensen werken.' Oftewel, vol ambitie, maar ook bescheiden. Niet te veel tegen, vooral vooruit kijken 'naar nieuwe wegen'. Dit jaar, als nummer drie op de lijst, kan het Kamerlidmaatschap hem niet ontgaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden