Keiharde pandenbaas Lüske vermoord

Zaterdagnacht is de omstreden handelaar in onroerend goed Bertus Lüske (59) op brute wijze geliquideerd voor een restaurant van hem, Frankendael, aan de Amsterdamse Middenweg....

Lüske overleed ter plaatse. Zijn familieleden raakten niet gewond. De schutters verdwenen 'spoorloos', aldus een politiewoordvoerder. Hun veronderstelde vluchtauto werd later uitgebrand aangetroffen in Amsterdam Zuidoost. Dat maakt het voor de politie aannemelijk dat het gaat om een afrekening in het criminele circuit.

Lüske is een van de grootste vastgoedhandelaren van Amsterdam. In de Quote 500 (een jaarlijkse lijst met de namen van de rijkste mensen in Nederland) wordt hij genoteerd voor een persoonlijk vermogen van een kleine veertig miljoen euro. Tot zijn bekendste bezittingen behoren de voormalige ADM-scheepswerf in Amsterdam en de centrale bibliotheek aan de Amsterdamse Prinsengracht.

Bij Amsterdamse krakers lijkt het wel feest, sinds de moord op Lüske. De reacties op krakerssite squat.net spreken boekdelen over de reputatie van de omstreden Amsterdamse handelaar in onroerend goed. 'De vlag hangt al uit', schrijft een van hen. Een ander betreurt het niet te hebben kunnen meegenieten van dat 'heerlijke spektakel'.

Lüske ontwikkelde zich van marktkoopman en horecabaas tot keiharde pandenbaas. Voor de kraakbeweging was Lüske de gebeten hond toen hij in 1981 het beruchte kraakpand Lucky Luyk aankocht. Rond het pand woedde een ware veldslag, onder meer met Lüske en zijn mannetjes. Hij moest het uiteindelijkmet zwaar verlies van de hand doen.

Een winst van tientallen miljoenen euro's dacht hij te gaan maken met het ADM-terrein; ruim veertig hectare eigen grond in Amsterdam. De krakers kreeg hij er echter niet weg, al probeerde hij dat wel. Op een zaterdagmorgen in 1998 werden de bezetters ruw gewekt toen een zware shovel de tanden zette in de voorgevel. Lüske stond buiten met een ploeg mannetjesputters.

Na een eis bij de rechtbank van vier jaar wegens poging tot doodslag werd hij in hoger beroep, vorig jaar, veroordeeld tot een maand voorwaardelijke celstraf en 3500 euro boete.

'Bulldozer Bertus' was ook geen vriend van de overheid. In oud-Amsterdam kocht de gemeente panden van hem op omdat sprake was van een ongewenste - lees: criminele - eigenaar. Hij zette dezelfde gemeente een hak door de centrale bibliotheek van de stad te verwerven: een statusobject aan de Prinsengracht.

Met de liquidatie van Lüske is de vastgoedwereld in de hoofdstad opnieuw in opspraak gekomen. Vorig jaar beschuldigde topcrimineel John Mieremet in De Telegraaf nog Lüskes vastgoedcollega Willem Endstra ervan te fungeren als 'bank van de onderwereld'.

Dezelfde krant berichtte anderhalf jaar geleden over een conflict om panden nabij het uitgaanscentrum Rembrandtplein. De politie zou melding hebben gekregen van dreigende gewelddadigheden tussen verkoper, koper Lüske en een voormalig huurder die wegens verbouwingen nog enkele miljoenen tegoed zou hebben. Koper Lüske zou dat bedrag niet hebben willen betalen.

Geruchten dat hetzelfde conflict recent heeft geleid tot (hernieuwde) waarschuwingen van de politie aan Lüske voor gewelddadigheden, wil de politie niet bevestigen.

Een 'kriminele Spekulantenkarrière' is teneinde, schrijven krakers op het internet. In een interview in Quote in 1998 zegt Lüske zelf nog: 'Niemand heeft mij kapot gekregen. Zelfs de krakers niet.' Zaterdagnacht liep het anders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden