Keiharde munt en hoge woonlasten maken van Hongkong prijzige stad

Torenhoge huisvestingskosten en een keiharde munt hebben van Hongkong de op een na duurste stad ter wereld gemaakt na Tokyo....

AP

AP

GENEVE

Dat blijkt uit een onderzoek van Corporate Resources Group, een adviesbureau in Genève. De Zwitserse onderzoekers vergeleken de kosten van levensonderhoud in 145 steden met die van New York. Naast de huisvestingskosten zijn de prijzen van bijna 200 producten vergeleken waaronder levensmiddelen, kleding, auto's, alcohol en theaterbezoek.

De prijs van dit pakket in New York is in het onderzoek, dat elk jaar wordt uitgevoerd, op 100 gesteld. Lijstaanvoerder Tokyo had een score van 170, wat betekent dat het leven voor een buitenlander in de Japanse hoofdstad 70 procent duurder is dan in de Amerikaanse stad.

Osaka, dat in vorige onderzoeken steevast de tweede plaats achter Tokyo bezette, zakte naar de vierde plaats met een score van 148. De Japanse steden werden in vergelijking met het onderzoek van een jaar geleden ongeveer 15 procent goedkoper door de koersval van de yen tegenover de Amerikaanse dollar.

De dure dollar heeft de Europese steden relatief goedkoper gemaakt. Amsterdam is in het onderzoek pas terug te vinden op een gedeelde negentigste plaats met een score van 82. De Nederlandse hoofdstad is daarmee net zo duur als Bogota, Boston, Athene, Brisbane, Madrid en Dakar.

Ook alle Duitse steden zijn door de koersstijging van de dollar nu goedkoper dan New York. Voor het eerst komen de vanouds dure, Zwitserse steden Genéve en Zürich niet meer voor in de top-tien. Daarentegen steeg Londen veertien plaatsen. De Britse hoofdstad werd flink duurder door de koersstijging van het pond en de gestegen huisvestingskosten.

De dollar maakte de Amerikaanse steden fors duurder. Zo steeg New York van de 38ste plaats vorig jaar naar de 31ste plaats. Voor steden in Zuid-Amerika, waar veel landen hun munt aan de dollar hebben gekoppeld, geldt hetzelfde. Het Braziliaanse Sao Paulo, de duurste stad op dit continent, steeg naar de vijftiende plaats.

Zwakke valuta zorgden voor een daling op de ranglijst van de Afrikaanse steden. In Caïro, dat net zo duur is als New York, is de buitenlandse werknemer het meeste geld kwijt. een na laatste op de ranglijst is het Zuid-Afrikaanse Johannesburg door de koersval van de rand. Alleen Madras in India is nog iets goedkoper.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden