Kees van Twist opgestapt bij raad van toezicht Rietveld Academie

Kees van Twist is opgestapt als voorzitter van de raad van toezicht van de Rietveld Academie, de kunstacademie van Amsterdam. De oud-directeur van het Groninger Museum is in conflict gekomen met de andere leden van de raad van toezicht.

Kees van Twist Beeld anp

Het meningsverschil gaat over de opvolging van bestuursvoorzitter Tijmen van Grootheest, die op 1 september met pensioen gaat. Een benoemingsadviescommissie had in februari twee kandidaten voorgesteld, maar de raad van toezicht besloot iemand uit eigen gelederen voor te dragen: Saskia Bos, ex-directeur van de Appel en sinds 2005 decaan van de School of Art van Cooper Union, een prestigieus, particulier opleidingsinstituut in New York.

Haar voordracht leidde tot ongenoegen van het managementteam en de medezeggenschapraad. Die vinden dat de scheiding tussen bestuur en toezicht is losgelaten en wilden daarom niet praten met Bos. Zij besloot medio juni haar baan in New York te verlengen, waardoor ze niet meer beschikbaar is.

Begrip
In zijn ontslagbrief, die in het bezit is van de Volkskrant, schrijft Van Twist dat hij 'begrip' heeft voor de opstelling van managementteam en medezeggenschapraad. Hij ziet geen aanleiding voor disciplinaire maatregelen of onderzoeken. Die waren geëist door de rest van de raad van toezicht; volgens hem is het managementteam te eigenmachtig te werk gegaan.

Van Twist schrijft dat hij over het ontstane meningsverschil niet met de raad kon overleggen 'omdat de leden zich vlak voor de vergadering afmeldden'. Zijn voorstellen tot het algeheel aftreden van de raad van toezicht of het inschakelen van een mediator werden afgewezen. Daarop besloot hij zijn functie neer te leggen. Hij roept de andere leden op ook hun functie neer te leggen, maar die lijken dat niet te doen.

Door de verwikkelingen lijkt het onwaarschijnlijk dat de hogeschool, waar duizend studenten een beeldende kunst- of vormgevingsopleiding volgen, per 1 september een nieuwe bestuursvoorzitter heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden