Kees Tammens

KEES TAMMENS

Sinds het WK-zilver van 1989 (Perth) speelt het Nederlandse vrouwenteam een vooraanstaande rol in het mondiale bridge. Het veroveren van de wereldtitel in 2000 (Bermuda) was een hoogtepunt. De lijst met internationale medailles is ellenlang. Voor het open EK (juni, Oostende) en de Venice Cup (september, Bali) bestaat het team uit twee ervaren, door de wol geverfde paren, Wietske van Zwol-Carla Arnolds en Jet Pasman-Anneke Simons, met de ijzersterke assistentie van Marion Michielsen-Meike Wortel, nog twintigers, met een nu al indrukwekkende erelijst. Het team nam in Kopenhagen in de Neighbour Challenge de strijdbijl op tegen de nationale vrouwenteams van Duitsland, Zweden en Denemarken. In deze burenstrijd bleken de Nederlandse vrouwen veruit het sterkst.

In diagram 1 de toch niet eenvoudige opdracht om tot dertien te tellen.

Zie diagram 1

De 1SA-opening van zuid, Arnolds, was in de 15-17 categorie. Noord, Van Zwol, wist na 2¿(Stayman) van een vier-vier fit in harten. Zij sprong naar 4¿: een controle in die kleur met interesse in een hartenslem. Zuid participeerde met 4¿, eveneens een controle. Dat klonk noord als muziek in de oren. Met ¿H in zuid waren er vijf ruitenslagen. 4SA: Key Card Blackwood; 5¿ toonde twee van vijf azen (¿H = vijfde aas) plus ¿V. Noord telde naast vijf ruitenslagen, ¿A en ¿A, plus vier troefslagen in zuid: elf slagen. Met ¿A103 in zuid waren er twee klaveren introevers in noord als twaalfde en dertiende slag. Als noord had geweten dat zuid slechts ¿A-doubleton had, was er zorg over de dertiende slag. Nu bleek zuid in het bezit van ¿H als dertiende slag. Op de andere tafel stopte Denemarken af in 6¿.

Kansen grijpen zoals in diagram 2 plaveit de weg naar winst.

Zie diagram 2

Het 3¿-bod verried de hand van de leider en west, Pasman, zag daardoor af van de singleton harten als uitkomst en koos voor ¿H, oost ¿2. De leider won de eerste slag met ¿A en stak over naar ¿H om schoppen naar ¿9 in zuid te spelen. West won met ¿10. Het was na het distributiesignaal van oost, Simons, in de eerste slag (¿2 = vierkaart ruiten) duidelijk dat ¿V geen slag was. West speelde klaveren in voor ¿A in de dummy. De leider speelde harten naar ¿B in zuid. West troefde met ¿7, stak over naar ¿V in oost die opnieuw harten speelde zodat west met ¿H de downslag maakte.

Op de andere tafel stak de leider, Arnolds, na ¿H voor ¿A, over naar ¿A en speelde troef naar ¿9 in zuid, voor ¿10 in west. Deze vervolgde alsnog met de singleton harten en zuid won ¿V met ¿A. ¿A, harten naar ¿H, gevolgd door ¿9 en de bekende snit op ¿10. West troefde met ¿H en probeerde ¿V te incasseren. De leider troefde, stak met een ingetroefde harten naar de dummy over en gooide op ¿B de verliezende klaveren uit zuid af voor zelfs een overslag.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden