Kees Tammens

KEES TAMMENS

Een blik op de deelnemerslijst van het NK-paren wees uit dat de sterkste Nederlandse paren op het appèl ontbraken. De vijf in Team Oranje verzamelde paren en enkele door Amerikaanse sponsors ingehuurde Nederlandse topbridgers gaven de voorkeur aan een goedbetaalde job in de National te Dallas. Hetzelfde gebeurde eerder in het nationale topcircuit van het afgelopen seizoen. Is er binnen de NBB sprake van een splitsing in professionals en amateurs? Dat is sportief gezien een aderlating. Een NK zou het platform dienen te zijn voor de voltallige nationale top. Jan Jansma, ook beroepsmatig in Dallas actief, was er in het slotweekeinde wel bij. Hij hield met veteraan Jan van Cleeff, die zijn titel van 2013 (met Ramer) prolongeerde, 21 Meesterklasse-paren op afstand.

Er gebeurde in diagram 1 iets vreemds met ¿V.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

paspas1¿dbl

pas1¿pas1SA

pas2¿pas3SA

paspaspas-

De 1SA-herbieding toont in theorie 18-19 punten; 2SA(20-22) was meer op zijn plaats geweest. Het maakte geen verschil, want noord (die met 2¿ informeerde of zuid een vierkaart schoppen had) ging toch naar de manche. West kwam tegen 3SA uit met ¿10 voor ¿H in zuid. De leider speelde klaveren voor ¿10 en ¿A in oost die ¿V naspeelde. De leider won ¿A, deblokkeerde ¿A en ¿H en stak over naar ¿H om ¿V en ¿B op te nemen. Uit zuid verdwenen ¿8 en ¿3. In de tweede klaverenslag was de vier-één verdeling van die kleur bekend. De leider wist dat als hij ¿B met ¿V zou overnemen west een stop in de vorm van ¿9 hield. Na ¿B speelde de leider dan ook schoppen uit de dummy. Om 3SA te kunnen maken, was de leider afhankelijk van een vier-vier verdeling in ruiten. Oost nam ¿A, in zuid ¿H, en kon slechts twee ruitenslagen oprapen. Op ¿B gooide zuid een klaveren af. Dan volgde ¿5 uit oost. Zuid had nog ¿V en ¿V over. Een moment van kaartblindheid die elke bridger ooit overkomt. Er was namelijk geen enkel probleem. De hoge ¿B lag als schoppenstop in de dummy en de leider kon met gerust hart afstand doen van ¿V. Maar zuid zag spoken en dacht dat oost aan slag zou blijven. Hij gooide ¿V af. West had ¿6 over, nam ¿5 over, en incasseerde ¿9 voor één down.

Ook in diagram 2 eiste ¿V uiteindelijk de hoofdrol voor zich op.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

--pas1SA

pas3SApaspas

pas---

Op negen van de elf tafels luidde het contract 3SA. Nooit vond west de dodelijke klaverenuitkomst. Na een kleine harten via ¿H voor ¿A speelde de leider zeven keer ruiten. Zowel oost als west hield hardnekkig drie schoppen vast. Uit west gingen drie klaveren weg en twee harten. Oost ontdeed zich van vier klaveren en twee harten. De leider nam voorzichtig ¿A als negende slag en speelde klaveren uit zuid.

Met denderend succes: west won ¿A won en bij oost viel ¿H. Oost-west konden slechts één hartenslag opnemen en speelden gedwongen schoppen na. Zuid kwam aan slag met ¿H en maakte met ¿V de tweede overslag voor een huizenhoge 'Matchpoint'- score.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden