Kees Tammens

Het EK-bridge (tot en met 29 juni in Oostende) is een Open toernooi. Ook deelnemers van buiten Europa kunnen inschrijven, waardoor veel Amerikaanse professionals acte de presence geven. Het EK is daarbij niet beperkt tot de internationale top, maar toegankelijk voor alle bridgers. Dat zij daarvoor een fors inschrijfgeld op tafel moeten leggen, nemen deze enthousiaste toeristen graag op de koop toe. Zij grijpen de unieke kans het tegen een wereldtopper op te kunnen nemen. Het eerste onderdeel was het EK-gemengde paren. Na een lastige cut plaatsten 52 (waaronder vier van elf Nederlandse paren) van 207 paren zich voor de finale. Bertens-Verbeek(8ste), Ticha-Ritmeijer(11de), de Molle-ter Laare(14de) streden lang mee voor de medailles, maar stonden uiteindelijk met lege handen.


In een parenwedstrijd roert men zich hevig zoals in diagram 1.


Zie diagram 1


westnoordoostzuid


paspas1¿2¿


pas3¿4¿4¿


dblpaspaspas


West zag met het enorme hartenbezit een gebraden haantje aanvliegen en doubleerde 4¿ gretig. In juniorenkringen is het verplicht om met een singleton uit te komen. Maar west meende vaste troefslagen te hebben en kwam uit met schoppen. De leider won ¿A en speelde een kleine harten. Nog steeds kon west ¿V nemen, ruiten spelen voor drie slagen in oost, waarna west nog een tweede troefslag maakt. West dook zorgeloos de eerste harten. De leider won de slag met ¿B en speelde ¿A en ¿H. Daarna ¿H en klaveren gesneden naar ¿B. Op ¿A een ruiten weg uit zuid. Klaveren getroefd. Overgestoken naar ¿H in de dummy en een vrije klaveren, waarop een tweede ruitenverliezer van zuid in rook opging. West maakte twee troefslagen en oost ¿A: +790 in noord-zuid.


westnoordoostzuid


paspas1¿2¿


pas3¿3¿3¿


pas3SA4¿dbl


4¿paspasdbl


paspaspas-


Oost zag er van af om zes ruitenslagen tegen 3SA op te nemen, wilde met de zes-zes zelf spelen en bood 4¿. Zuid raakte verzeild in een doubleerritme. Meer dan ¿A en twee troefslagen waren er tegen 4¿ niet en ook hier +790 maar dan in oost-west.


De 'kiss of death' is de score van +200 waarmee je, zoals in diagram 2, alle deelscores in jouw windrichting de baas bent.


Zie diagram 2


westnoordoostzuid


pas1¿pas1¿


1¿1SA2¿dbl


paspas2¿pas


pas3¿dblpas


paspas--


Oost-west bereikten 2¿ met acht zekere slagen: +110. Noord-zuid lieten dat niet op zich zitten en drongen met 3¿ verder aan. Dit gaat één down en -100 is goed genoeg (een verschil van tien punten is in matchpoints voldoende) om de -110 van 2¿ te verslaan. Dit was niet naar de zin van oost die met drie zekere topslagen 3¿ doubleerde. Oost kon er beslist niet van opaan dat west twee slagen in het tegenspel van 3¿ had; 1¿ op een hand waarmee al was gepast kan op zo weinig als ¿HV1097. Oost doubleerde om zo de inzet van het spel te verdubbelen. Naast ¿A, ¿A en ¿H waren ¿A en ¿H de vierde en vijfde slag: één down en de naarstig gezochte +200.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden