Kees 't Hart, Patricia Highsmith en Donald Trump

En dan hier nog een bundel van schrijver en criticus Kees 't Hart, een net verfilmde roman van Patricia Highsmith, de zoektocht naar de zeppelin Italia en andere net verschenen titels.

Redactie
Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Beeld anp
Openbare Bibliotheek in Amsterdam.Beeld anp

Kees 't Hart - Het gelukkige schrijven

'Je ziet af en toe bij critici die zelf boeken schrijven dat ze bestsellerauteurs aan de schandpaal nagelen, dat ze hun werk banaal vinden, slecht geschreven, huichelachtig et cetera et cetera. Niet doen dus. Jaloers zijn mag, maar dan 's avonds laat heel stil wenen in je eigen bedje.' Aldus Kees 't Hart, vermoedelijk over Arie Storm, in Het gelukkige schrijven, een bundel met stukken van de schrijver en Groene-criticus die houdt van de grollen van Herman Brusselmans en de romans van Jan Cremer die 'zijn gedroomde leven schetst'. Ook gedenkt hij Hugo Verdaasdonk, Tsjêbbe Hettinga en Jacq Vogelaar. Navertellen, houdt Kees 't Hart zijn collega-critici nog maar eens voor, is een belediging voor de schrijver en de lezer.

null Beeld
Beeld

Caroline Ligthart - Tweedehands bloemen

Een vrouw (25) loop 's nachts over de Krom Boomssloot en schrikt van de krakende intercom van het pand op de hoek. Een mannenstem. 'Ik hoorde je lopen, je loopt heel mooi.' Ze heeft nog nooit nagedacht over haar manier van lopen. De stem nodigt haar uit om boven te komen. Dat wil ze niet. Ze kent hem niet eens. 'De deurzoemer ging. Ik duwde en besefte dat ik nooit zou kunnen klagen. Over niets wat mij zo direct ging overkomen'. Kort verhaal van Caroline Ligthart (1965) in haar bundel Tweedehandsbloemen.

null Beeld
Beeld

Patricia Highsmith (1921-1995) was bekend als auteur van de Ripley-thrillers. In 1952 schreef ze echter ook de roman Carol, onder het pseudoniem Claire Morgan, over een huisvrouw van in de 30 die verliefd wordt op een verkoopassistente in een warenhuis van 19 jaar. Highsmith deed de inspiratie voor het verhaal op in 1948, toen ze in New York woonde en zélf als verkoopster in een warenhuis werkte. Daar kwam ineens een blonde vrouw in een bontjas binnen. In vervoering noteerde Highsmith nog die avond het idee voor een verhaal. Dat werd Carol, in 1990 voor het eerst onder haar eigen naam verschenen, nu opnieuw in de vertaling van Inge Kok uitgebracht vanwege de verfilming met Rooney Mara en Cate Blanchett.

null Beeld
Beeld

Adwin de Kluyver - Terug uit de witte hel

Hij werd in 1928 in Nederland onthaald als een held, Sjef van Dongen. Met zijn hondenslee had hij op het pakijs ten noorden van Spitsbergen wekenlang gezocht naar de bemanning van het luchtschip Italia. De zeppelin was in mei van dat jaar in dat gebied verongelukt. In Terug uit de witte hel - het tweede boek in korte tijd over Van Dongen - poetst historicus Adwin de Kluyver enige glans van de heldenstatus af. Van Dongen, in de jaren vijftig KVP-kamerlid, etaleerde in de jaren dertig sympathie voor het fascisme - hij leidde korte tijd de kleine afdeling Vught van de Algemeene Nederlandsche Fascisten Bond. Zijn rol in het Zeeuwse verzet tegen de Duitse bezetting was maar marginaal geweest. En voor het boek dat hij schreef over zijn ijskoude avontuur - Vijf jaar in ijs en sneeuw - was een ghostwriter nodig geweest. 'Sjef was een smakelijke verteller, maar op papier bepaald geen groot stilist.'

null Beeld
Beeld

Donald Trump - 'Iedereen houdt van mij'

Donald Trump is uniek', schrijft oud-Amerikacorrespondent Charles Groenhuijsen in Donald Trump - 'Iedereen houdt van mij.' 'In Amerika val je niet snel op door te veel eigendunk en zelfverheerlijking. Je mag er onbeschaamd blij zijn met jezelf. Maar de omvang van het ego van Donald Trump ligt - zelfs voor Amerikaanse begrippen - ver boven het landelijk gemiddelde.' Groenhuijsen gaat in op Trumps leven en carrière, op zijn presidentiële campagne en op diens mogelijke toekomst als president.

null Beeld
Beeld

W.G. van de Hulst en utrecht - Wandel-en fietsgids langs leven en werk

Protestantse kindertjes hebben er nog zoete herinneringen aan: de boekjes van W.G. van de Hulst (1879-1963), die ze met Kerstmis van de zondagsschool kregen en waarin altijd alles goed afliep ('Mieke vouwde opgelucht haar handjes'). Stichting W.G. van de Hulst sr. Toen en Nu bracht al eerder een klein boekje uit van Onno Blom over de kinderboekenschrijver, Het licht in de donkere poort, en komt nu met W.G. van de Hulst en Utrecht - Wandel- en fietsgids langs leven en werk, geschreven door Niels Bokhove. Bij elke plek staat een citaat van de schrijver zelf, waarvoor vooral is geput uit diens Herinneringen van een Schoolmeester ('De meester lacht. Hij ziet in de ogen van die moeder, dat ze juist van die kleine rakker 't meeste houdt).

null Beeld
Beeld

Jan Geurtz - Vrij van gedachten

Ooit was hij leraar in het voortgezet onderwijs, nu schrijft hij boeken waar bekende Nederlanders als Typhoon en Saskia Noort mee weglopen: Verslaafd aan liefde, Bevrijd door liefde, Verslaafd aan denken en Het einde van de opvoeding, alle geïnspireerd door de Dzogchentraditie in het Tibetaanse boedhhisme. Zijn nieuwste boek heet Vrij van gedachten - Praktische handleiding voor een helder en liefdevol leven: 'Spiritualiteit herkent de beperkingen van taal, en bloeit op in de stilte als het innerlijke gebabbel is opgehouden.'

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden