Kees Koster 1943-2013

Hij ontwierp een van de belangrijkste computertalen en was vraagbaak voor bedrijven en studenten.

PETER DE WAARD

Hij was een talenwonder: van de spreektalen, maar vooral van de computertalen. Kees Koster was de pionier van de bits en bytes en mede-architect van een van de invloedrijkste computertalen: Algol, een afkorting van Algorithmic Language.

Algol ontstond tussen 1958 en 1973. Koster hielp er een programmeertaal van te maken die begrijpelijk was, aansloot bij bestaande wiskundige notaties en op de manier van uitdrukken in spreektalen als Nederlands en Engels. Hij werd later de allereerste Nederlandse hoogleraar informatica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en een vraagbaak voor bedrijven die wilden automatiseren.

Kees Koster overleed op 21 maart door een motorongeluk. Hij werd gegrepen door een auto die ineens naar links uitweek en was op slag dood. Koster werd 69 jaar.

Kees Koster werd geboren in Haarlem als oudste in een gezin van drie kinderen. Hij groeide na de oorlog op in Indonesië en keerde op zijn 11de jaar zelfstandig terug naar Nederland, waar hij in een internaat woonde en werd opgeleid op het Ignatius Lyceum. Hij was een bolleboos. Samen met medestudent Lambert Meertens ontwierp hij daar als 17-jarige zijn eerste computer. Hij studeerde aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna kreeg hij de kans te gaan werken bij het toenmalige Mathematisch Centrum van Adriaan van Wijngaarden. Hier werd getracht om Nederland een voortrekkersrol te laten spelen bij de ontwikkeling van grote mainframecomputers die vooral uit de VS kwamen. Kees Koster werd een van de mede-auteurs van de computertaal Algol68, waarvan de concepten en ideeën tot op de dag van vandaag worden gebruikt. 'Het belang van Algol 68 lag vooral bij innovatieve taalconstructies en beschrijvingstechnieken, die door veel latere talen (zoals Ada, Prolog, C, C++) werden overgenomen', aldus hoogleraar Frits Vaandrager van de Radboud Universiteit.

Het leverde hem een uitnodiging op van de Technische Universiteit van Berlijn om daar een informatie-opleiding op te zetten. Hij ging er in 1972 naartoe. In 1976 keerde hij terug naar Nederland. Na zijn aanvaardingsrede onder de titel 'Het Betere Programmawerk' deed hij hetzelfde nog een keer aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, waar in 1981 de eerste informatica-opleiding van Nederland van start ging.

Belangrijk was dat Koster niet alleen een theoreticus was, maar daarmee ook iets concreets wilde doen. Theorieën hadden pas waarde als er ook iets praktisch mee kon worden gebouwd. Daardoor had Kees Koster ook een hechte relatie met het bedrijfsleven. Jarenlang organiseerde hij het Industriespreekuur, waar bedrijven hun problemen voorlegden en advies kregen.

Koster kon mensen inspireren. Mede door zijn colleges zetten later veel studenten een eigen bedrijf op. Hij hield van de studentengemeenschap. 'Het bijzondere van onderwijs is dat het ieder jaar voor de student weer helemaal uniek en nieuw is.' Samen met zijn echtgenote Ruth organiseerde hij jarenlang het EOS- (End of semester) feest bij hem thuis. Koster was ook bereid studenten die geen kamer konden vinden, zelf onderdak te bieden. Na zijn emeritaat richtte hij zich weer op eigen onderzoek. Hij initieerde projecten of onderzoeken, meestal in samenwerking met bedrijven. Hij pakte ook zijn hobby's weer op. Kees Koster zong in verschillende koren, waaronder het Utrechts Byzantijns Koor. Een andere hobby was motorrijden - waar hij tot die fatale dag nooit een noemenswaardig ongeluk mee had gehad.

Elke dinsdag Een necrologie van minder bekende bijzondere mensen

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden