'Kees is Chris thuis?'

Bestaat de Bond tegen het Vloeken nog? Jawel, want ze heeft een website. Wie geen website heeft, bestaat niet. God heeft vele websites, dus Hij bestaat....

Aleid Truijens

De Bond heeft het tij mee, want Nederlanders, ontdekten onderzoekers, vinden het afglijden van normen en de toenemende hufterigheid erger dan de economische crisis. Minister Ter Horst snakt naar een beschavingsoffensief van mensen die meer dan drie woorden kunnen zeggen zonder ‘kanker’ erin. In navolging van een Amerikaanse tiener die een cuss free week instelde – veel moeilijker dan een week geen seks – sluiten veel Nederlandse kinderen zich aan bij de wereldwijde No Cuss Club. Veel? Nou ja, 20.000 wereldwijd.

Je moet wel kunnen vloeken, vind ik, dat geeft lucht. Hoewel ik katholiek ben opgevoed en het bij ons thuis niet uitgesloten werd geacht dat God alles zag en hoorde, zelfs wat je dácht, werd er onbekommerd op los gevloekt. In gezelschap zeiden mijn ouders er wel besmuikt wat van, maar zodra het bezoek was verdwenen, schalde het ‘Godgloeiendegodverdegodver’ weer door het huis. Vanzelfsprekend werd God, die een bedankje kreeg als het meezat, er ook op aangesproken als hij in gebreke bleef. Katholieken houden van marchanderen.

Veel meer kinderen dan zich bij de anti-vloekclub aansluiten, leren elke dag, dat als je iets echt héél echt vindt, je er ‘kanker’ voor moet zetten. En dat vind ik nou weer onverdraaglijk. Tering en tyfus zijn ook onprettig, maar ik ken niet zoveel mensen die eraan lijden. Je hoort het uit mondjes van kinderen die nog maar net kunnen praten: ‘Geef die kankerschep terug’; ‘Kankerkut ga toch poepen jij.’ Welopgevoede jongeren komen thuis met de verzuchting dat het tentamen ‘kankermoeilijk’ was en de docent derhalve een ‘kankerlijer’. Het is een Nederlandse specialiteit, geloof ik. Duitsers en Amerikanen zijn nogal gefixeerd op hun aars, Scandinaviërs halen overal de duivel bij, en wij wensen elkaar terminale ziektes toe. Dat zegt iets over ons, al weet ik niet precies wat. Nieuwe Nederlanders nemen het trouwens met verbazend gemak over.

Schijnheilige potverjanpielekes- en ‘god!!!.friedvanbouillon- zeggers vonden wij op onze katholieke school verachtelijk; je vloekt wel of je vloekt niet. Ze bestaan nog steeds. Jonge chatters op de site van de Bond stellen alternatieve scheldwoorden voor, te gebruiken ‘als je met een hamer op je duim slaat’. Een van hen roept dan, de naam van zijn heiland omzeilend: ‘Kees Is Chris Thuis!’ Je ziet het voor je. Een ander stelt voor erop los te slaan als een vloek zijn mond dreigt te ontsnappen. Ik geloof dat God dan nog liever belasterd wordt. God, mocht Hij bestaan, kan wel tegen een stootje. Kanker heeft geen aanmoediging nodig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden