KEERZIJDE: WorldCup USA94

Scheiden doet lijden, ook in de VS, en dus ging het uiteenvallen van de Amerikaanse ploeg na de nederlaag tegen Brazilië gepaard met een enkele lach en veel tranen....

JOHN VOLKERS; PAUL ONKENHOUT; JAAP VISSER

VS vallen uiteen met

lach en veel tranen

De plannen voor een nieuwe professionele organisatie, Major League Soccer, staat de meesten wel aan. Maar hun interesse reikt in eerste instantie naar de competities van Europa. Vanwege het geld, minstens het dubbele van wat ze in de MLS kunnen verdienen, de stadions en de fans.

Het meest begeerd is Alexi Lalas, de verdediger die vooral vanwege zijn rode manen en geitensikje wereldberoemd werd. Woensdagavond was hij, als eerste Amerikaanse voetballer ooit, zelfs te gast in de show van David Letterman. Dat is een very big honor, werd de Europese verslaggevers duidelijk gemaakt. Er werd niet bij verteld dat Letterman de afgelopen weken de ene na de andere badinerende grap over het 'voetbal als verschijnsel' had gemaakt.

De kern van de ploeg speelt al overzee. Dooley en Wynalda hebben in Duitsland nieuwe clubs gevonden (Bayer Leverkusen en Bochum), Ramos keert na zijn herstel terug naar Betis Sevilla, Wegerle naar Coventry City, Stewart naar Willem II, Kooiman naar het Mexicaanse Cruz Azul.

De eersten zullen niet de laatsten zijn, want diverse clubs uit Europa, Duitsland vooral, zien wel wat in de Amerikanen. Een advocaat die de belangen van vijf Duitse clubs behartigt, Christoph Schickhardt, heeft Sorber, Reyna, Moore en Caligiuri een aanbieding gedaan. Jones, Burns, Klopas en natuurlijk Lalas zijn eveneens in trek.

'Amerikanen zijn goedkoop, spelen gedisciplineerd en geven niet op', aldus Schickhardt. 'En het feit dat ze een WK hebben gespeeld, maakt ze extra interessant.'

De Miracle Worker, coach Bora Milutinovic, heeft zijn werk weer eens goed gedaan. Ook aan hem wordt van diverse zijden getrokken. Milutinovic heeft een aanbieding van de Amerikaanse bond op zak, maar zegt nog geen besluit te hebben genomen: 'Ik weet niet eens wat ik vanmiddag doe, laat staan waar ik over een paar maanden zal trainen.'

Paul Onkenhout

Amerikanen krijgen

de geliefde records

Andres Escobar is geëxecuteerd omdat hij op het WK de bal per ongeluk in zijn eigen doel deponeerde. Toch schijnt de voetbalwereld een stuk vredelievender te zijn geworden. De fans hebben zich bij de 36 groepswedstrijden en de achtste finales vooralsnog voorbeeldig gedragen. 'Ons uitgebreide veiligheidssysteem werkt dus perfect', is de conclusie van Alan Rothenberg, de organisator van het WK die met de dag meer zelfvoldaan begint te kijken.

Menig record wordt verpulverd op het vijftiende wereldkampioenschap voetbal. De zuivere speeltijd bedraagt per wedstrijd een minuut of zes meer dan de laatste decennia gebruikelijk was. Er wordt flink gescoord en vooral miraculeuze goals vallen vaker dan ooit. Het jongste ontwerp van wat ooit het lederen monster heette, zeilt vaak op onnavolgbare wijze in de touwen.

In 44 wedstrijden hebben 2.955.108 toeschouwers de tribunes beklommen, ruim vierhonderdduizend meer dan vier jaar geleden in Italië en 550 duizend meer dan in Mexico, in 1986. De World Cup '94 beleeft het onwaarschijnlijk gemiddelde van 67.162 tribuneklanten per wedstrijd. In Italië was dat 48.411 en in Mexico 46.211.

De meest bezochte wedstrijd was Amerika-Roemenië in Rose Bowl bij Los Angeles (93.869), de minste belangstelling trok Nigeria-Bulgarije in de Cotton Bowl van Dallas (44.132).

De zich stierlijk vervelende politiemacht heeft in de eerste helft van het WK slechts 312 arrestaties verricht. De helft van die aanhoudingen betrof ticketscalpers, op de zwarte markt actieve handelaren. In de negen WK-steden werden voor en na de groepswedstrijden slechts twaalf supporters opgepakt voor openbare dronkenschap.

Ondanks het ogenschijnlijk vlekkeloze verloop van het WK kan het gelijk van Rothenberg nog niet worden bevestigd. Zijn 'systeem' is immers nog niet uitgedaagd omdat de Europese hooligans zijn thuisgebleven en de hitte uitbundig supportersgedrag tot een risicovolle bezigheid maakt. Bij een temperatuur van 45 graden laat je het wel uit je hoofd om het op een zuipen te zetten of een robbertje te vechten met de Amerikaanse oproerpolitie.

Jaap Visser

Bergkamp scoort

hoogste cijfers (1)

In vele sportbladen zijn cijfers voor prestaties heel normaal. Het Italiaanse Gazzetta dello Sport heeft een befaamde jurering. Er worden journalisten voor vrijgemaakt om de rapportjes te schrijven. Voetbal International kent al sinds zijn bestaan de cijferlijstjes. Het is op die pagina's dat de voetballers elke woensdag hun lijfblad openslaan.

USA Today vond het ook nodig met cijferlijsten te komen. De redactieleiding had haar licht opgestoken in Europa. Amerikaanse trainers, onbekende grootheden voor de gemiddelde volger, delen de cijfers uit. Ook de spelers van het Nederlands elftal hebben zich elke ochtend na een WK-interland mogen opwinden of verkneukelen.

De hoogst gewaardeerde speler van Nederland in de kolommen is Dennis Bergkamp. De aanvaller van Inter, op jacht naar eerherstel, kreeg van de jury een 8, een 8,5 en tweemaal een 9. Tienen zijn nog niet uitgedeeld. Zelfs Preud'homme niet, ondanks zijn perfecte optreden tijdens Nederland-België.

Bij de cijfers worden ook toelichtingen gegeven. Kort wordt uitgelegd hoe een speler functioneert. We nemen Nederland-Ierland, in de krant van dinsdagochtend, bij de kop. De Goey 8 (niet veel te doen, maar solide), De Boer: 7 (voortreffelijk werk tegen Houghton, goede verdediger), Koeman 8 (controleert het hele veld), Valckx 7 (geweldig tegen Coyne, opnieuw een degelijke wedstrijd), Rijkaard 7 (man van ervaring op middenveld), Witschge 7 (perfecte partner voor Rijkaard), Jonk 8 (wordt elke wedstrijd beter), Winter 6 (komt op en snelt terug, zou meer in spel betrokken moeten worden), Overmars 9 (zijn er nog twijfels of hij zijn basisplaats heroverd heeft?), Bergkamp 9 (Simply the best), Van Vossen 8,5 (te lastig voor Kelly); Roy 5 (miste kans op derde doelpunt), Numan geen cijfer (te kort gespeeld).

Voor de volledigheid en om een beeld te scheppen van de krachtsverhoudingen voor Nederland-Brazilië werpen we ook nog een blik op de cijfers van de Braziliaanse ploeg. Taffarel 5,5, Jorginho 6,5, Marcio Santos 7,5, Aldair 6,5, Leonardo 5, Mazinho 5,5, Dunga 7, Mauro Silva 8, Zinho 5, Romario 7,5, Bebeto 7,5. Dat betekent een teamcijfer van 6,5 voor de Brazilianen. Het zal duidelijk zijn dat Nederland (moyenne 7,68 over de basis-elf) in de ogen van de Amerikaanse trainers favoriet is.

John Volkers

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden