LEZERSBRIEVEN

Keer de kaalslag in het onderwijs

De ingezonden brieven van dinsdag 24 mei.

Leerlingen van het vwo wachten op het eindexamen Nederlands. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Wat ik als oud-docent Nederlands in de discussie rond het eindexamen Nederlands vwo 2016 mis, is de goeie oude samenvatting. Verder dan een verbetering van een tekstverklaring - het oude havo-niveau - komt niemand.

Aleid Truijens (Ten eerste, 21 mei) pleit zelfs voor de invoering van een opstel als taaltoets voor het vwo: dat is dus kennelijk ook al verdwenen. Van het literatuuronderwijs moeten we het, ben ik bang, ook al niet hebben: wordt er, zelfs op het vwo, nog één dichter of gedicht gelezen?

De invoering van tablets betekent de doodsteek voor het hele onderwijs. Het is dan ook niet toevallig dat er steeds meer over 'lessen' wordt gesproken op de universiteit, in plaats van over colleges. Niet voor niets is het verschil tussen universiteit en hbo aan het verdwijnen.

Er wordt daar eigenlijk over de hele linie onbevoegd gedoceerd: de hoogleraar is vooral een artikelen- en boekenproducent geworden, en daar wordt een universiteit ook op beoordeeld. En de promovendi worden op de studenten afgestuurd zonder eerst een bewijs van bekwaamheid te hebben afgelegd, zelfs niet op hun eigen onderzoeksterrein. De dertigers en veertigers van nu zijn de eerste onderwijsslachtoffers, en zij zijn het doorgeefluik naar de volgende generatie, die er dus ook minder van zal bakken.

De uitgang van een werkwoord goed spellen lijkt al een brug te ver. Van inzicht op of kennis van welk gebied dan ook, is maar zeer summier sprake, laat staan dat er grotere verbanden kunnen worden gelegd. Met deze kaalslag in het onderwijs graven we cultureel ons eigen graf. Het is tijd voor een grote culturele omslag: te beginnen met terug naar de samenvatting en het opstel voor het vwo.

Justine Borkes, Nijmegen

Inleveren doe je zo

Ook ik werd als 55-jarige weer snel gerustgesteld over het alarmerende bericht dat het pensioen mogelijk wordt afgestempeld met misschien wel 5 euro bruto per maand. Het viel in mijn geval namelijk in het niet bij de effecten van de Wet werk en zekerheid (Wwz). Als leraar met een klein baantje die euro's erbij sprokkelt in flexconstructies, lever ik sinds 1 juli 2015 honderden euro's per maand netto in.

Ook na de voorgenomen aanpassing van deze ongewenste effecten van de Wwz, vindt voor flexwerkers nog steeds een inkomensverrekening plaats met het vaste baantje. Dit betekent een inkomensachteruitgang van circa 100 tot 200 euro netto per maand. Toch blijft Asscher van mening dat door de Wwz 'werken loont' en is het een kwestie van tijd totdat het flexwerk verdwijnt.

Uit het dubbelinterview van Rutte en Asscher blijkt dat de heren trots zijn op de, historisch gezien, grootste herziening van de sociale zekerheid van na de Tweede Wereldoorlog. Ik zal het moeten doen met de dankwoorden van Asscher aan al diegenen die hiervoor offers hebben gebracht.

Yvonne Schutrups, Gouda

Hoezo vooroordeel

Het artikel van Lotfi Abdel Hamid is misschien waar, maar voor wie? Hebben alle Nederlanders last van 'neo-oriëntalisme' (vooroordelen over moslims) of een deel? De schrijver blijft daarover in het vage. Wat ik ook mis is de context. Zou het kunnen zijn dat oordelen over moslims ook ergens vandaan komen?

Terreuraanslagen door moslimgroepen van Parijs tot Pakistan, ook op moslims. Onderdrukking van minderheden en van de eigen bevolking in vrijwel de hele Arabische wereld. Een president die zijn eigen bevolking uitroeit. Als ik als fietser deelneem aan het verkeer, pas ik op voor autorijders.

De meesten rijden veilig voor mij. Maar er is altijd die ene automobilist die niet oplet, schofterig is of niet goed rijdt. Ik kan het onderscheid tussen de goede en slechte autorijders niet altijd zo snel maken. Daarom moet ik alert zijn bij alle autorijders. Heb ik dan een vooroordeel tegen autorijders? Laten we niet met de vinger naar elkaar wijzen, maar als goedwillenden intolerantie van beide zijden bestrijden.

Hans Vermeij, Nijmegen

Arnhemse helden

Volgens Jonathan van het Reve is een inwoner van Arnhem een held omdat hij weigert het pasje dat nodig is om de containers voor het huisvuil te openen te gebruiken. En passant noemt hij alle inwoners van Arnhem die wel het pasje gebruiken zombies. Hij vindt het angstaanjagend dat zij het systeem gewoon accepteren. En wat is zijn bezwaar? Dat de gemeente nu precies kan bijhouden wie, wanneer en waar iets weggooit. Tjonge jonge, alsof je je pincode aan de eerste de beste crimineel geeft. De opzet van de gemeente is: de vervuiler betaalt. Wie veel afval in de container gooit, betaalt meer dan degene die bewust met zijn afval om gaat. Zijn Arnhemse held is in feite een antiheld die zijn vuilnis nu naast de container zet onder het motto: ze zien maar hoe ze het weg krijgen.

Frans Leliveld, Amsterdam

Jos van Rey

In Roermond gaan mensen de straat op om Jos van Rey te steunen. Zo'n veertig jaar geleden deden ze dat ook. Omdat de winkeliers in de binnenstad onder aanvoering van Jos van Rey besloten op een christelijke feestdag, Witte Donderdag, een etalagewedstrijd te organiseren om kooppubliek te lokken.

Toen luidde het motto: 'Jezus joeg de wisselaars de tempel uit, nu kapen ze zijn laatste avondmaal.' Het mocht niet baten.

Onder Van Rey vercommercialiseerde de stad tot in al haar uithoeken. Of geldt voor Van Rey bij een veroordeling: boontje komt alsnog om zijn loontje?

Tabe Jorritsma, Dordrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden