Keepster Sombroek houdt het hoofd koel na blackout coach Annan

Coach Alyson Annan bezweek als eerste onder de spanning, toen de hockeysters bij de halve finale op de Spelen van Rio door Duitsland tot shoot-outs werden gedwongen. Ze dacht dat er nog een kwart te spelen was, maar de winnaars stonden woensdag op het veld. Met vier reddingen in de bloedstollende serie shoot-outs sleepte de formidabele keepster Joyce Sombroek haar team naar de finale tegen Groot-Brittannië.

Coach Alyson Annan te midden van haar speelsters na de overwinning Beeld anp
Coach Alyson Annan te midden van haar speelsters na de overwinningBeeld anp

De Duitse hockeysters vierden het 1-1 gelijkspel na 60 minuten als een morele overwinning, keepster Sombroek verheugde zich al op de spectaculaire apotheose. Of Annan door de hitte bevangen was of de druk haar te veel werd? De debuterende bondscoach twijfelde, toen ze haar team op het veld zag staan. 'We hebben nog 15 minuten om ze te pakken', schreeuwde Annan.

De speelsters keken haar verwonderd aan. 15 minuten? Ze moesten juist zien te overleven in de shoot-outs. Hun coach was duidelijk de weg kwijt. Annan erkende dat ze een black-out had. 'Mijn speelsters stonden klaar om verder te hockeyen, terwijl de Duitse speelsters al een kring hadden gevormd. Ik wist het even niet, een bizar moment. Ik heb de speelsters mijn excuses aangeboden. Mensen maken fouten.'

Die fout had ook fataal kunnen zijn. Een vrouwenploeg met minder ervaring was onder de regie van een coach in verwarring uit de rails gelopen. In tegenstelling tot het mannenteam stonden bij de vrouwen de grote speelsters wel op, toen het nodig was. De vrouwen begonnen net zo sloom aan de halve finale als het mannenteam, maar de harde kern boog niet.

Shoot-outs

Aanvoerder Maartje Paumen noemde de eerste helft tegen Duitsland 'Nederland onwaardig'. Uit de rebound van een strafcorner scoorde Schutze met een tip-in: 0-1. Vier van de vijf strafcorners voor Nederland werden door Van Male en Van As zo matig aangeschoven dat Paumen haar befaamde sleeppush slechts één keer kon demonstreren. Toen was het ook meteen raak: 1-1.

Zo slordig was de passing bij Nederland dat shoot-outs de beslissing moesten brengen. Bij de EK's van 2013 en '15 bakten de vrouwen er niets van. De routiniers moesten het gevoel overbrengen van de Spelen van Londen in 2012, toen het Nederlandse team de halve finale tegen Nieuw-Zeeland overleefde na shoot-outs.

Het duizelde coach Annan voor het psychologische schaakspel, waarbij de aanvalster de bal vanaf de 23-meterlijn binnen acht seconden in het doel moet krijgen. Paumen doet sinds het echec op het EK in 2013 niet meer mee aan het potje pokeren, dat de strafballen heeft vervangen. Ook Van As paste woensdag. Nadat Bos de eerste shoot-out benutte, werd Sombroek het mes op de keel gezet na Duitse treffers van Müller-Wieland en Mavers.

Joyce Sombroek

Paumen stierf duizend doden, toen ze gebukt en met de handen voor het gezicht de Duitse Haucke op Sombroek af zag lopen. Bij een 2-2 stand na de geslaagde poging van Van Geffen en missers van Hoog en Jonker was het Nederlandse team acht seconden verwijderd van een even grote afgang als de mannen. En Van As: 'Ik heb alle goden gebeden om van hun berg te komen en ons te helpen. Ik ging kapot van de zenuwen.'

Sombroek hield het hoofd koel, terwijl ze in haar keeperspak onder de brandende zon gevoelsmatig in een bakoven had gestaan. Haucke twijfelde, Sombroek pareerde haar inzet en bewees in de sudden death opnieuw waarom zij de beste hockeykeepster ter wereld is. Müller-Wieland was opnieuw succesvol met haar shoot-out, met enig geluk zette Bos het Nederlandse team in de herkansing op 3-3.

Sombroek leerde van de mislukte shoot-out series, toen ze te snel haar doel verliet. Ze is juist een typische lijnkeepster, die het van haar reflexen moet hebben. 'Het is verleidelijk om naar die aanvalster toe te rennen, maar de speelster moet het doen binnen acht seconden. Ik leg de druk bij haar, probeer oogcontact te maken en juist te vertragen. Ik ben op mijn best als ik niet te ver uit mijn doel hoef.'

Zo bleef de blunder van Annan onbestraft. De ontlading na de 4-3 zege in de shoot-outs verried de opluchting bij een coach, die was gered door haar vedetten.

Keepster Joyce Sombroek stopt een Duitse shoot-out Beeld anp
Keepster Joyce Sombroek stopt een Duitse shoot-outBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden