Keepster Sinnige houdt de hockeyploeg op koers

Tijdens de Spelen in Sydney werd ze uit het doel gehaald wegens tegenvallende prestaties. In Amstelveen hielp Clarinda Sinnige haar ploeg dit weekeinde aan twee overwinningen op Spanje (2-1) en Argentinië (2-1)....

Begin tegen Sinnige echter niet over belangrijke tactische vernieuwingen of een betere teamsfeer. Voor de doelvrouw hebben er sinds Sydney nauwelijks veranderingen plaatsgevonden. 'Destijds speelde ik geen gelukkig toernooi. Nu winnen we twee keer en is iedereen vrolijk. Maar het had net zo goed de andere kant op kunnen vallen', zei ze gisteren.

De hosannastemming na slechts twee gewonnen wedstrijden is volgens de nuchtere keepster niet op zijn plaats. Een gelijkspel tegen Argentinië was ook reëel geweest. Dat ze zelf met een paar spectaculaire reddingen verantwoordelijk gehouden mocht worden voor de winst deed de 28-jarige Sinnige schouderophalend af. 'Voor mezelf is er helemaal weinig veranderd. Ik word nog steeds door Carel van der Staak getraind.'

Niettemin straalde Sinnige, tegenwoordig zelfs één van de zeven aanvoersters van de ploeg, rust en overwicht uit, twee bijna onontbeerlijke kwaliteiten voor een keepster. Dat er onder leiding van de nieuwe bondscoach Marc Lammers wel degelijk een nieuw elan in de ploeg is geslopen wilde ze desgevraagd dan ook wel bevestigen.

Niet te veel achterom kijken en vooral niet te veel vergelijken met vorig jaar is echter het adagium van Sinnige. Met een bijna geheel vernieuwd begeleidingsteam, acht nieuwe speelsters en een meer verantwoordelijke rol voor de ervaren krachten heeft de ploeg in haar optiek geen verleden om op terug te kijken. 'We hebben hier niks te verliezen, we kunnen er onbevangen invliegen.'

Dat bleek vooral in het tweede duel tegen Argentinië, zilveren medaillewinnaar van de Spelen. De ploeg van Sergio Vigil, in samenstelling niet veranderd en mede daardoor getipt als toernooiwinnaar, had in de eerste helft grote moeite het speeltempo van Nederland bij te benen. De strakke verdediging en een snel doelpunt (al in de derde minuut) hadden een zeer eenzijdig wedstrijdbeeld tot gevolg.

Daarin was de hand van de nieuwe bondscoach al duidelijk zichtbaar. In de vijf weken voorbereiding heeft Lammers het jonge team toch al tot een hecht fundament weten te smeden. Bovendien is de afgelopen maanden veel aandacht besteed aan individuele techniek en specifieke cornertrainingen met specialisten Floris Jan Bovelander en Toon Siepman.

Vijf strafcorners kreeg Nederland in het eerste halfuur, waar Argentinië er niet één tegenover wist te zetten. Twee keer werd er bovendien uit de corner gescoord. Van den Boogaard scoorde de eerste al na drie minuten. Bij het tweede doelpunt was Booij attent toen Donners vanuit de draai op doel schoot.

Dat Nederland in die periode iets te kwistig met zijn krachten was omgesprongen bleek na rust. De hockeysters oogden vermoeider en lieten de Argentijnse vrouwen meer ruimte om in de buurt van het doel te komen. Dat die omslag slechts tot één tegentreffer leidde was vooral te danken aan de vastberadenheid bij Sinnige. Op een strafcornervariant na, gescoord door Gulla, bleef zij zich stevig tegen de aanvallen van 'las leonas' verweren.

Met zes punten heeft titelverdediger Nederland plosteling een gunstig uitzicht om zondag de finale van de Champions Trophy te bereiken. 'Een aangename, maar onverwachte verrassing', vond Lammers. Daarvan was een dag eerder tegen Spanje nog lang geen sprake toen de ploeg van Lammers duidelijk wel te lijden had onder de druk.

Daaruit bleek direct de zwakte van de nationale ploeg. Tegen Spanje, dat moet vrezen de komende jaren tot de topzes van de wereld te blijven behoren, mochten geen punten verspeeld worden. Maar hoewel Nederland 38 keer in de cirkel kwam, scoorde de ploeg slechts twee keer door treffers van Donners. Moreira de Melo en Cornelis, eerste keus van Lammers, misten daadkracht en precisie.

Lammers vond dat zijn sterk vernieuwde en onervaren voorhoede desondanks weinig te verwijten viel. 'Dat heeft tijd nodig', zei hij. Australië, dat sinds Sydney eveneens een rigoureuze renovatie heeft ondergaan, had beduidend minder aanpassingsproblemen. De dit weekeinde oppermachtige hockeysters toonden tegen Nieuw-Zeeland (5-1) en China (3-0) aan nog altijd de onbetwiste nummer één van de wereld te willen blijven.

Hoewel Nederland uit twee duels hetzelfde aantal punten behaalde kon de ploeg niet tippen aan de klasse van de 'hockeyroos'. En dus was het gematigd enthousiasme van Sinnige over het onverwachte succes van haar ploeg wel degelijk op zijn plaats. 'We staan vol in het toernooi, maar we zijn er nog lang niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden