Keepersgeluk

Het verhaal met Erik Reep, de mental coach van het Nederlands elftal, komt uit onverwachte hoek. Politiek verslaggeefster Carla Joosten van Elsevier is het als enige verslaggever gelukt hem te spreken te krijgen....

Minder onverwacht in dit nummer van Elsevier is dat ex-VVD'er Geert Wilders onder de loep wordt genomen. De geblondeerde Limburger heeft g zetelroof gepleegd, maar Zalm en Van Aartsen hebben de kiezers bedrogen, vindt het blad.

Dat vindt HP/De Tijd ook, al spreekt het liever over de blunders waarin de VVD al jaren grossiert. De partij heeft de leden en de rechterflank van de kiezers lelijk in de steek gelaten. Gelukkig signaleert HP/De Tijd ook goed nieuws. Te dikke Britse kinderen (van rijke ouders) gaan naar speciale zomerkampen, moslimmeiden pikken hun inferieure positie niet langer en voor de 'vergeten doelgroep' van 40+ vrouwen zijn er nu ook speciale glossy's. Ten slotte bericht HP/De Tijd over de veiling van de Boudewijn Brzameling. Liefhebbers zullen zich goed moeten voorbereiden, want voor veel spullen kan men ook naar de rommelmarkt.

Sterker is de ontmaskering van Boudewijn Bn Vrij Nederland. In een voorpublicatie van zijn boek Boudewijn BVerslag van een mystificatie, onthult Rudie Kagie dat 'de kleine blonde dood' springlevend is en ook geen kind van de overleden schrijver mag worden genoemd. Beeft het allemaal verzonnen. Dat is als schrijver zijn goed recht, maar nu blijkt dat hij ook in het echte leven iedereen in de maling heeft genomen. Toch is op dit niveau de waarheid ook niet altijd een pretje. Eind september begint het reality-tv-programma Patty's fort van Patty Brard. De voorbespreking roept nu al gevoelens van plaatsvervangende schaamte op. Die krijg je ook bij lezing van het artikel over de commissie-Duivesteijn. Nederland is een 'schoon currupt' land en de commissie verhoort bijna uitsluitend mensen die van praten zonder iets te zeggen hun beroep hebben gemaakt.

In De Groene Amsterdammer spot en lacht Abraham de Swaan als hij Nederland bespreekt, maar interviewer Sander Pleij merkt terecht op dat de socioloog zich nergens vrolijk maakt. Het ook geen opwekkend verhaal. Nederland is onderdeel van een gevaarlijke wereld, maar dat lijkt niemand te beseffen. Prettig is wel dat Kees Beekmans terug is. De leraar schrijft wekelijks over zijn belevenissen in een praktijkschool, waar onderwijs wordt gegeven aan kinderen voor wie het vmbo te hoog is gegrepen. Misschien moet het ministerie van Onderwijs eens een abonnement op De Groene nemen en het nummer van Nieuwe Revu los kopen, want dat heeft een special aan 'de studenten' gewijd. De special begint met de kop 'Lui, dik en een beetje dom'. Het is een serie verhalen van alle tijden waarin eerstejaars in een universiteitsstad arriveren. Dat altijd-gevoel geldt ook een beetje voor de reportage over Ruud Gullit. De nieuwe trainer van Feyenoord laat, net als vele voorgangers, de Kuip 'gloeien'. Dat blijkt. Van de zeven foto's die het artikel begeleiden, slaat Gullit vijf keer een arm om iemand heen, aait hij een keer iemand over de buik (Shinji Ono) en drukt hij de hand Dirk Kuijt stevig tegen zijn eigen knuist. Daar hoeft Erik Reep niet aan te pas te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden