'Keep calm, and visit Kenya'

Het migratieseizoen staat weer voor de deur. De komende maanden worden in Kenia meer dan een miljoen gasten uit het buurland Tanzania verwacht. Om hun bestemming te bereiken, dient minstens één gevaarlijke rivier overgestoken te worden. Een riskante tocht. Maar elk jaar weer is het razend druk aan de grens.

Beeld reuters

De 'aanzuigende werking' voor dit alles? Heel simpel: gras. Maar dan van een kwaliteit die op dat moment in Tanzania niet te vinden is. En dus zullen meer dan een miljoen gnoes, begeleid door vele duizenden zebra's als gidsen, de migratie naar de Keniaanse Masai Mara maken.

Het spektakel, want dat is het (niet in de laatste plaats dankzij de krokodillen die de beesten bij de oversteek gretig opwachten), staat wel bekend als 'het achtste wereldwonder'. Andere gasten, maar dan van de soort homo sapiens, kunnen de welhaast magische taferelen van vaak zeer dichtbij bekijken. Maar zullen ze ook komen, deze toeristen?

De kranten in Kenia luidden deze week weer eens de noodklok. 'Paradise lost', zo kopte woensdag The Standard. Dan gaat het om de enorme verliezen die de toeristenindustrie in het land, nog steeds een van de belangrijkste economische sectoren, momenteel lijdt. Vooral aan de kust, waar tientallen hotels zijn gesloten en zeker 40 duizend mensen de afgelopen maanden hun baan zijn kwijtgeraakt.

Niet omdat Kenia er minder mooi op is geworden. Wel omdat het land tegenwoordig een slechte naam heeft als het gaat om de veiligheid van de mensen die er wonen - én van de mensen die er op bezoek komen.

Aanslagen

De onveiligheid, of minstens het gevoel van onveiligheid, valt in één woord samen te vatten: Al Shabaab. Dat is de van oorsprong Somalische, islamitische terreurorganisatie die in Kenia bijna maandelijks van zich doet spreken. Denk aan de aanslag op Westgate, het winkelcentrum in de hoofdstad Nairobi, in september 2013. Of, recentelijk nog, aan het bloedbad onder studenten van de universiteit in Garissa.

Trieste, maar onloochenbare feiten. Een paar weken geleden, op bezoek in de Masai Mara, sprak ik erover met het Duits-Keniaanse koppel dat bij het natuurpark een toeristenlodge runt. 'Kilima Camp' is de naam van deze fraaie plek, waar inderdaad - gelet op het dalend aantal bezoekers - het paradijs verloren dreigt te gaan. En dat terwijl de afgelopen jaren van terroristische aanslagen in natuurparken nooit sprake is geweest.

Axel Lohwasser en Monicah Jepkinyor hebben de laatste tientallen jaren het bezoekersaantal in Kenia zien schommelen als golven in de rivieren die de gnoes tijdens hun migratie moeten oversteken. Het toerisme zat juist in een opgaande lijn toen Kenianen zelf daar met het binnenlandse geweld na de verkiezingen van 2007 een ruw einde aan maakten. De laatste paar jaren ging het weer beter. En nu bederft Al Shabaab hun markt.

Het komende migratieseizoen zal een nieuwe test betekenen. De voortekenen zijn niet gunstig. Maar het Duits-Keniaanse duo heeft, Churchill en andere oorlogshelden indachtig, een vastberaden motto: 'Keep calm, and visit Kenya.' Dat doen de gnoes immers ook, elk jaar weer. En, zo stelt Monicah, wie wil er geen getuige zijn van een massaal bewegend wereldwonder?

Tijdens mijn laatste bezoek aan de Masai Mara liep daar nog slechts een relatief handjevol gnoes rond. De grote club komt binnenkort. Uit ervaring weet ik hoe bijzonder het bezoek van deze ongewild komisch aandoende dieren is. Ik zou zeggen: Komt dat zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden