Keen denkt tombola op eigen kracht te overleven

Alsof hij in Innsbruck demonstratiepartijen gaat spelen, laat tafeltennisser Trinko Keen zich in Oostenrijk alleen vergezellen door fysiotherapeut Marcel Valk....

Het moet voor de Nederlandse tafeltennisbond (NTTB) een pijnlijke gedachte zijn dat Keen de huidige bondscoach Pieke Franssen blijkbaar incapabel acht om hem via de achterdeur naar Athene te loodsen. In Innsbruck strijden zestien poulewinnaars om plaats en krijgen alle verliezers uit de voorronde een herkansing voor het tweede, olympische startbewijs.

Keen denkt die tombola dus op eigen kracht te overleven. De werkloos in Nederland achtergebleven Franssen erkent dat hij 'de situatie niet ideaal acht'. Helemaal alleen door een mijnenveld met ruim veertig deelnemers? 'Ik zou het niet doen', zegt Franssen. Maar het probleem is dat Franssen het bij de NTTB niet voor het zeggen heeft.

Niet gehinderd door enige concurrentie stippelen Danny Heister en Trinko Keen al jaren hun eigen route uit. Franssen fungeert min of meer als slippendrager van de enige twee toppers in Nederland. Willen de heren het WK voor landenteams laten schieten, omdat ze geen zin hebben in potjes om de dertiende plaats? Franssen heeft het maar te accepteren.

De olympische missie van Heister en Keen heeft dit jaar prioriteit, maar met de kwalificatie wil het niet vlotten. Heister plaatste zich op basis van zijn positie op de wereldranglijst rechtstreeks voor Athene, maar moet volgens de richtlijnen van NOC*NSF nog steeds vormbehoud tonen. Van Heister mag Franssen wel mee naar toernooienin Korea en Singapore, waar hij keer de laatste zestien moet bereiken om naar de Spelen te mogen.

Franssen keek onlangs nog machteloos toe hoe het dubbel Heister/Keen in het olympisch kwalificatietoernooi een 3-0 voorsprong vergooide tegen een onbeduidend Spaans koppel. De twee vrienden kunnen nu alleen nog dubbelen in Athene als ze zich allebei weten te kwalificeren voor het enkelspel.

Ook op het olympisch comitoet de wanhoopspoging van Keen in Innsbruck amateuristisch overkomen. Een bevriende fysio, die op zijn tijd 'Hup Trinko' roept, blijkbaar kan Keen zich alles permitteren. Dat vindt Franssen ook weer overdreven. 'Trinko is oud en wijs genoeg, hij heeft al eerder zonder coach gespeeld. Maar bij het vorige kwalificatietoernooi had hij meer kansen dan nu. Het wordt een loterij in Innsbruck met zeker acht tot tien kanshebbers.'

Mocht Keen toch het winnende lot in handen krijgen, gaat Franssen dan op audiie bij de nationale kampioen in de hoop dat hij wel mag coachen bij de Spelen? 'Nou, zover denk ik niet vooruit. We moeten eerst een speler in Athene zien te krijgen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden