KCO schort procedure tegen 'Nuisnorm' op

Het Koninklijk Concertgebouworkest heeft zijn procedure bij de Amsterdamse rechtbank tegen de 'Nuisnorm' opgeschort. Het orkest verwacht dat staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur terugkomt op de 7 procents-norm die zijn voorganger Nuis oplegde aan de Nederlandse orkesten....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Nuis stelde een korting in op de subsidie voor orkesten die niet minimaal 7 procent Nederlandse muziek spelen. Het Concertgebouworkest denkt, na hernieuwd overleg met OCW, dat het onder Van der Ploeg niet zo'n vaart zal lopen. Het zet de procedure door als Van der Ploeg de maatregel in zijn aanstaande Kunstenplan handhaaft.

Het orkest zegt moeite te hebben buitenlandse gastdirigenten te interesseren voor Nederlands werk. Directeur J.W. Loot zegt het Nederlandse repertoire niettemin serieus te nemen. Hans Vonk dirigeert komend seizoen een première van Theo Verbey (Alliage) en De hemel van Peter Schat. Otto Kettings eerste symfonie staat op een programma van Gerd Albrecht. Ook Esa-Pekka Salonen zoekt Nederlands werk uit, terwijl Bernard Haitink en Christian Thielemann orkestraties van Escher (naar Debussy) en Verbey (Alban Berg) op het programma hebben. De Brit Mark Elder dirigeert de Symfonische etude van Hendrik Andriessen.

Chefdirigent Chailly heeft komend seizoen naast de Zevende van Bruckner veel Mahler op het programma, waaronder de Vierde en de Tiende (in de uitvoeringsversie van Cooke). Met Mahlers Achtste wordt in januari onder leiding van Chailly de nieuwe eeuw ingeluid. De vierde en de achtste komen op de plaat.

Eredirigent Haitink, vaker dan in de afgelopen jaren aan de slag met het Concertgebouworkest, komt terug met Bruckner (Vierde), Beethoven en Bartók. Andere gastdirigenten zijn Rostropovich, Tilson Thomas en Slatkin. Kurt Masur treedt voor het eerst met het orkest op, en zal Anne-Sophie Mutter begeleiden in een vioolconcert van Mozart.

Dirigenten uit de 'authentieke' stroming die hun aandacht verlegd hebben naar de romantiek (Harnoncourt dirigeert weer Brahms en Dvorak) hebben volgens Loot een 'gat' doen ontstaan in de barok en de klassieke periode.

Zo zijn Haydn, Mozart en Beethoven nu onder de hoede van dirigenten als Vonk, Davis en Haitink, en neemt Chailly de suite nr 1 van Bach voor zijn rekening. Philippe Herreweghe, vanouds barokman, dirigeert Bachs Johannes Passion.

Componisten in de succesvolle A-serie met twintigste-eeuws werk zijn Adams, Pfitzner, Ligeti, Schreker, Scelsi en Kurtag. De toegangsprijzen gaan met 4 procent omhoog.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden