KBB boekt meer winst ondanks te hete zomer

Ondanks de veel te hete zomer is de winst van het detailhandelsconcern KBB het afgelopen jaar gestegen van 112 tot ruim 122 miljoen gulden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Volgens een gisteren gepubliceerd persbericht stond vorig jaar als gevolg van de hete zomer de markt voor kleding, mode en wonen onder grote druk. De Bijenkorf is daar aanzienlijk gevoeliger voor dan de Hema. Bij de speciaalzaken (waaronder M & S Mode, Amici, Prénatal, Lampenier, Praxis en de Amerikaanse speelgoedketen FAO Schwartz) steeg het bedrijfsresultaat. Met name M & S Mode en FAO deden het goed.

De winstgroei in het eind januari afgesloten boekjaar is overigens beter dan de cijfers aangeven. In het boekjaar 1993/'94 werd de winst opgepept door een bijzondere bate van 10 miljoen gulden, welke voortvloeide uit de verkoop van panden aan concurrent Blokker. Terwijl de omzet op vergelijkbare basis vorig jaar met slechts 3,5 procent steeg, ging het resultaat uit gewone bedrijfsvoering met 20 procent omhoog van 102 naar 122 miljoen.

Bij de speciaalzaken boekten vooral de doe-het-zelfketens 'zeer goede verbeteringen van het bedrijfsresultaat'. Dat houdt verband met de tot medio 1994 sterke groei van het aantal transacties op de huizenmarkt. Door de lage hypotheekrente waren veel mensen in staat een ander huis te kopen; anderen verhoogden hun hypotheek om hun huis op te knappen.

De relatief lage rente heeft overigens ook KBB direct voordeel opgeleverd. Volgens het persbericht droeg de dalende rentelast bij aan de resultaatverbetering. Medio vorig jaar was het rentebeslag al met 6,5 miljoen gedaald. Wat de lage rente KBB over heel het boekjaar heeft opgeleverd, wilde een woordvoerder van het concern niet vertellen. De definitieve jaarcijfers worden 31 maart bekend gemaakt.

Vorig jaar heeft KBB 1,3 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven. Met de opbrengst van 145 miljoen gulden hoopte KBB bedrijven over te kunnen nemen. Toenmalig bestuursvoorzitter Arie Maas, die eind januari met vut ging, zei vooral te mikken op speciaalzaken in Engeland en Amerika. Die overnamestrategie heeft vorig jaar echter geen resultaten opgeleverd. Een woordvoerder van het concern wil niet zeggen of er nu serieuze overnamegesprekken gevoerd worden.

De jaarcijfers van KBB, die gisteren na sluiting van de effectenbeurs zijn bekend gemaakt, werden door beurshandelaren positief ontvangen. De koers van de aandelen KBB is de afgelopen maand voorzichtig omhoog gekropen, van 99,50 op 20 januari tot 104,90 gulden gisteren. Handelaren verwachten dat het fonds vandaag flink in waarde zal stijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.