Kazachse regeringspartij wint alle parlementszetels

De partij van de Kazachse president Noersoeltan Nazarbajev, Noer Otan, heeft alle parlementszetels in de wacht gesleept bij verkiezingen die volgens internationale waarnemers weliswaar niet vlekkeloos waren, maar die toch blijk geven van vooruitgang op de democratische weg....

AP

Noer Otan kreeg 88 procent van de stemmen bij de zaterdag gehouden stembusgang en geen enkele andere partij haalde de drempel van 7 procent die nodig was voor vertegenwoordiging in de Kazachse versie van de Tweede Kamer.

De oppositie bekleedde in het ontbonden parlement één zetel en beide grote oppositiepartijen hadden verwacht winst te boeken. Ze veroordeelden de uitslag dan ook in felle bewoordingen en beschuldigden de autoriteiten van manipulatie.

Boerichan Noermoechamedov van Ak Zhol zei de uitslag niet te erkennen. Volgens de kiesraad kreeg Ak Zhol 3,25 procent van de stemmen, volgens Noermoechamedov echter 12 procent.

De andere oppositieleider, Oealichan Kajsarov van de Nationaal Sociaal Democratische Partij, noemde de verkiezingen ernstig ontsierd door schendingen. Kajsarovs partij kreeg volgens de kiesraad 4,26 procent van de stemmen.

Consiglio Di Nino, het Canadese hoofd van de waarnemersmissie van de OVSE erkende weliswaar dat het democratische proces verre van volmaakt is in Kazachstan, maar sprak ook van "een evolutie in de richting van een democratisch land".

Loebomir Kopaj, hoofd van de waarnemersmissie van de OVSE voor Democratische Instituten en Mensenrechten, was terughoudender en zei dat Kazachstan nog veel verbeteringen in het verkiezingsproces moet aanbrengen. "Ik heb nog nooit een democratisch land met één politieke partij in het parlement gezien", zei Kopaj op een persconferentie. De OVSE-missie zei bezorgd te zijn over de hoge kiesdrempel, waardoor kleine partijen buiten het parlement worden gehouden.

De verkiezingen hadden tot inzet 98 zetels in het lagerhuis. Daarnaast werd gekozen voor negen zetels in de Assemblee van Volken, een orgaan dat etnische minderheden een stem geeft maar in de praktijk geen invloed heeft.

De opkomst bedroeg landelijk nog geen 65 procent, een verbetering ten aanzien van de 56,8 procent van 2004. Nazarbajev schreef de verkiezingen uit nadat hij in mei grondwetshervormingen had doorgedrukt. Zij werden algemeen gezien als een poging zijn regering een beter imago te verschaffen terwijl van het begin af aan duidelijk was dat zijn positie geen moment in geding was.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden