Kay

Het was een prima gastcollege, dat Kay van de Linde vorige week gaf aan de UvA. Ik heb het gisteren op GeenStijl helemaal zitten afluisteren....

Bert Wagendorp

Zo zei hij over het programma van Verdonk het volgende: ‘Gebakken lucht, tot nu toe, gebakken lucht.’

Geen woord aan gelogen. Ik denk dat ook Rita Verdonk het er volledig mee eens was. Ze zijn bij TON nog steeds bezig met het inzamelen van meningen, en daarom doen ze het zolang met gebakken lucht.

Dat kan het dus niet zijn geweest. Maar wat dan wel?

Even eerder had Van de Linde gememoreerd dat Verdonk de dag waarop ze uit de VVD stapte meteen op 34 zetels stond in de peilingen. ‘Eén persoon, geen partij, geen inhoud, geen echte standpunten, helemaal niets’, zei Kay, met lichte verbazing in zijn stem. ‘Op basis van een paar televisiebeelden kozen 34 keer 65 duizend mensen voor Verdonk.’

De zuivere waarheid, waarmee ook Verdonk volledig had kunnen instemmen. Mits iemand dat even voor haar op een papiertje had geschreven natuurlijk.

Want volgens haar voormalige trouwe vriend Ed Sinke moest hij voor Rita altijd op een briefje noteren wat ze ergens van moest vinden. Waarna Rita dat uit haar hoofd leerde, het briefje opat, en de opinie naar buiten bracht als een originele eigen gedachte.

Enfin, Rita krijgt Ed nog wel.

En nu is Kay dus ook weg. Van de Linde zei tegen de studenten dat als Rita bij Pauw & Witteman zat, hij dus niet via een oortje met haar was verbonden om haar voor te zeggen. Maar Kay is nog maar net afgetreden, dus wie weet met welke onthullingen hij nog naar buiten komt om de financiële afwikkeling te bespoedigen.

Volgens Van de Linde heeft hij in een jaar 850 duizend euro opgehaald voor Rita, dus hij weet dat er geld in kas is voor een afvloeiingsregeling.

Maar goed, die arme Rita staat er nu helemaal alleen voor. Hoe moet dat nu? Gevraagd naar Rita’s belangrijkste kwaliteit, zei Kay van de Linde het volgende: ‘Als je haar een klap geeft, komt ze terug met een stuk hout.’

Dat mag je inderdaad best een kwaliteit noemen, maar dan toch meer voor een uitsmijter. Veertig zetels haal je er niet mee binnen, denk ik.

Iemand zal het gat dat Sinke en Van de Linde hebben achtergelaten moeten vullen, anders gaat het mis met TON. Harry Mens is zich duidelijk aan het warmlopen. Harry pushte destijds Pim Fortuyn naar grote hoogten. Maar met Rita ligt dat toch moeilijker. Pim was bijvoorbeeld vaste gast in Harry’s talkshow op de zondagochtend. Dat zie je Rita nog niet doen, want na twee keer is ze door haar tekst heen. Zeker nu Kay en Ed niks meer op briefjes schrijven.

Waarom heeft Kay van de Linde besloten er een punt achter te zetten, bij Rita?

Niet vanwege een slip of the tongue.

Kay zei ook nog dit, naar aanleiding van Verdonks inhoudsloosheid: ‘Inhoud is volstrekt irrelevant.’

Het enige dat telt, volgens Kay, is de boodschapper. Ik denk dat hij de oneindige leegheid van de boodschapper heeft gezien en die niet langer kon verdragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden