Kauwgum

Leraren zijn vreemde wezens. Ergens in hun leven hebben ze besloten jonge onwetende mensen iets bij te brengen. En ergens tijdens hun docentschap komen ze erachter dat ze de druk niet aankunnen of dat ze eigenlijk zelf misschien wel wat begeleiding nodig hebben....

Simone Gablan

Meester Riemens, geschiedenisleraar havo, te Amstelveen. De kleine man met puntig baardje, dat hij absoluut van Lenin had afgekeken, stonk uit zijn mond. Altijd. Dus wijsheid was het zo ver mogelijk achterin te gaan zitten. Helaas liep Riemens tijdens zijn monologen de hele klas door. Terwijl hij doorratelde over de Russische revolutie, stopte hij bij Andy, zodat die vrij zicht had op de vergeelde stukjes in Riemens’ mondhoeken. Terwijl Riemens recht in het gezicht van Andy bleef praten, zagen wij de arme Andy zijn adem inhouden. Door de mond ademen was namelijk ook riskant, want vaak genoeg vloog het speeksel vanuit Riemens’ mond richting slachtoffer. De kans dat zijn verjaarde bouquet in jouw mond terecht kwam, was redelijk tot zeer groot. Terwijl de Russische presidenten de revue passeerden, zagen we Andy’s hoofd roder worden. Gespannen hield iedereen, samen met Andy, de adem in. Gefascineerd bedachten wij, de getuigen, hoe dit verhaal zou eindigen... het verhaal van Andy dan. Het baardje van Lenin ging op en neer en als een revolutionair liep hij door zijn Rusland om uiteindelijk het water van de Lena over Andy te laten vloeien. Het had hem nog niet geraakt of daar viel Andy in katzwijm, op de grond. Flauwgevallen.

Geschrokken en socialistisch als Lenin was, pakte hij Andy’s hoofd op om hem mond-op-mondbeademing te geven. Als een geschrokken bolsjewiek sprong Andy op. Waarna Riemens als held de geschiedenis in ging.

Toch, na deze dag, waren de lessen van meester Riemens nog maar slecht bezocht. Een verloren Rusland.

Jammer, dat in de tijd van Lenin nog geen kauwgum bestond...

Simone Gablan

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden