Kauwgumbestrijding: Gumlazer of spuugcursus?

Kauwgum wordt na honderd kauwen bitter of anderszins vies van smaak. Sportlife geeft sneller een smerige smaak in je mond dan Ben-Bits, dat op zijn beurt weer sneller vies is dan Stimorol....

Wouter Klootwijk

Kauwgum die niet meer lekker is, moet je kwijt. De meest hygiënische wijze van verwijderen van het rubberen propje uit je lichaam, is van je af spugen. Dat kan in de trein, in de bus, in gebouwen en op straat. Ideaal is het duurdere hotel met dikke zachte vloerbedekking. Dan maakt de kauwgum niet zo'n herrie bij de landing. Er zijn ook voorzieningen langs de openbare weg waarin oude kauwgum kan worden opgevangen. Afvalbakken.

Er zijn mensen die proberen hun kauwgum precies daarin te schieten. Dat zijn volgens drs. L. Bekker, directeur van de zwerfvuilveegmachinefabriek en vuilnisautobouwerij Bekker in Vlaardingen 'mensen die hun best doen'. Ze lopen naar een afvalbak. Maar ze halen hem niet. Net voor ze de bak bereikt hebben, kunnen ze het niet meer houden en laten ze de kauwgum los. Dat schijnt massaal te gebeuren. Bekker: 'Mensen doen wel hun best. Rond de afvalbak liggen meestal twee keer zoveel kauwgumpjes als elders.' Dat bewijst in ieder geval onze goede wil. Dat het niet lukt, ach, als je het maar probeert.

Bekker wordt geciteerd in een optimistisch Jaarbeurspersbericht ter gelegenheid van de beurs Ecotech, vorige week in Utrecht. Op die beurs de nieuwste vuilniswagens - ze worden steeds mooier en steeds zelfstandiger - en de nieuwste reinigingsvoertuigen. Bekker, die ook voorzitter is van de Reinigingsvoertuigenlasvereniging, voorziet een grote markt voor machines in de kauwgumbestrijding. Hij maakt er zelf ook een, die Gumlazer genoemd wordt.

Het persbericht onderstreept de noodzaak van de komst van kauwgumbestrijders: 'De bevolking deponeert het uitgekauwde snoepje meestal niet in de vuilnisbak.' Elk jaar verkauwen we volgens het bericht 51 miljoen kilo kauwgum, waarvan naar schatting de helft op straat belandt. En omdat er 'mensen zijn die hun best doen' komt daarvan 16 miljoen kilo in de buurt terecht van een afvalbak. Nou is dat cijfer waarschijnlijk overdreven, volgens andere bronnen kauwen we slechts 5 miljoen kilo en spugen we daarvan 2,5 miljoen kilo uit in gebouwen en op straat net niet in de afvalbak.

Een geweldige bron van werkgelegenheid. Dat werd vorige week op het meest onaangename plein van Nederland, het Jaarbeursplein in Utrecht, tijdens de beurs Ecotech gedemonstreerd door een tiental mannen en een vrouw. Allemaal in witte pakken. Uit bestelautootjes en aanhangwagentjes kwam gebrom. De witte pakken haalden spuiten aan slangen uit de auto's. Onder aan elke spuit zat een klein afwasborsteltje. De spuiten spoten stoom. Er waren er ook zonder borsteltje, die een 'schoffeltje' van stoom over de stoep spoten.

Het Jaarbeursplein is, zoals alle pleinen in Nederland waar wel eens iemand loopt, bezaaid met platgelopen kauwgum. De witte-pakmannen namen elk plakje kauwgum apart onderhanden. De stoomspuit erop en borstelen. Het kleine rondje vlekje werd een plasje dat uitvloeide. Het betegelde terrein veranderde van een vlakte met grauwe stippen in een vlakte met vage vlekken.

Kauwgumverdelgers, worden deze stoommachines genoemd. Maar kauwgumverdunners is een betere naam. Officiële uileg: 'De kauwgumverwijderaar desintegreert de substantie door erop te spuiten met water dat onder hoge druk tot 180 graden is verhit.' Capelle aan den IJssel zou de eerste gemeente zijn die zo'n ding heeft aangeschaft en de verwachtingen van de leveranciers zijn hoog gespannen. 'De markt voor dergelijke machines lijkt groot', zegt de Reinigingsvoertuigenvereniging.

We hebben lang staan kijken naar het demonstratieve kauwgumstomen in Utrecht, en gerekend. Het verdunnen van een enkele kauwgumvlek duurt gemiddeld dertig seconden. Als de witte man, zijn stoommachine en de auto die de hele dag staat te brommen, samen honderd gulden per uur kosten (en dat is zuinig gerekend), kost het verwijderen van kauwgum acht tot tien keer zoveel als een pakje Ben-Bits. Een vlek komt op 83 cent. In een pakje zitten tien kauwgums, dus zit er voor 8,30 gulden aan vlekkenwerk in. Het schoonmaken van het hele Jaarbeursplein komt op zo'n anderhalf miljoen gulden en dan heb je nog de rest van Utrecht. En heel Nederland.

In een pakje kauwgum zit minder dan 20 gram maar 20 rekent makkelijk. Vijftig pakjes in een kilo, vijfhonderd kauwgummetjes in een kilo. Als we geen 50 (persbericht), maar 5 miljoen kilo per jaar verkauwen en de helft uitspugen op straat, maken we samen 1 miljard en 250 miljoen vlekken. De stomerij kost 83 cent per vlek. Dat komt dan op meer dan een miljard gulden. Precies: 1.037.500.000 gulden. Elk jaar opnieuw.

Er moet iets voordeligers op te verzinnen zijn. Een spuugcursus wellicht, waarop mensen leren vanaf anderhalve meter midden in de afvalbak te spugen. Zelfs als je iedereen privé-les geeft, kost dat geen miljard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden