Kauwgum van CSM bevalt beleggers goed

Het bedrijfsnieuws kwam maandag van suiker- en pastaproducent CSM. Het bedrijf kondigde de koop aan van de suikerwerkdivisie, beter bekend van de kauwgummerken Sportlife en Leaf, van de Finse Huhtamaki voor 860 miljoen gulden....

Van onze verslaggever

Handelaren zijn erg te spreken over de overname. 'Die is weliswaar effectief vanaf 1 september maar zorgt volgend jaar zeker voor 5 procent winstgroei boven de 15 procent winststijging die CSM zelf al voorzag', zegt een handelaar.

CSM was een van de sterke stijgers van de Midkap, de index voor kleinere vooral binnenlandse fondsen. De Midkap won 5,65 op 620,91. De toonaangevende index, de AEX, sloot 4,5 punten hoger op 565,78.

De stijging van de AEX bleef achter bij de indices van de grote beurzen in Londen en Frankfurt. De AEX steeg 0,8 procent, de Engelse FTSE 1,17 en de Duitse DAX 1,57.

Handelaren waren dik tevreden met de stijging van de AEX. 'Het moet gestaag naar boven gaan. Dan komt het record, 582 punten, weer in beeld.'

De stijging van de AEX stoelde op geruchten over aanstaand bedrijfsnieuws rond ABN Amro. De bank steeg 0,85 euro, 1,9 procent, op 22,55. 'Bij een stevige omzet. Er werden 18 miljoen stukken verhandeld', zegt een handelaar. ABN Amro wordt genoemd als kandidaat om het dochterbedrijf van BankAmerica in Singapore, India en Taiwan over te nemen. Met de deal zou 1,6 miljard dollar zijn gemoeid.

Relatief was echter de TNT Post Groep de sterkste stijger bij de AEX-fondsen. TPG steeg 5,4 procent ofwel 1,35 euro op 26,30. 'Het fonds had zware klappen gekregen na de jaarcijfers. Daar herstelt het nu van', licht een handelaar toe.

Samas was een van de sterkste dalers op de beurs. De kantoorinrichter verloor met 1,25 euro liefst 8,3 procent van de waarde. 'Het fonds was de afgelopen dagen ook erg hard opgelopen. Beleggers vinden dat de economische groei meevalt en dat is goed voor inrichters. Nu valt er weer iets van de stijging af', zegt een handelaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden