Kaukasus telt 20 doden bij geweldsincidenten

Bij gewelddadige incidenten op de Russische Kaukasus zijn de afgelopen drie dagen in totaal twintig militanten en agenten gedood. Dat is zelfs voor het zomerseizoen, wanneer de activiteiten van opstandelingen toenemen, een zware tol in Ruslands getroebleerde zuidelijke provincies.

Van onze correspondent Arnout Brouwers

Maandag werden bij twee incidenten in Tsjetsjenië – beide gelieerd aan de standaardprocedure om auto’s aan te houden en te controleren – vijf inzittenden van twee auto’s gedood. In Dagestan werden gisteren drie ordehandhavers gedood – twee agenten van het ministerie van Binnenlandse Zaken nadat hun auto in een hinderlaag reed en een agent die bij het verlaten van het politiebureau in de hoofdstad Machatsjkala werd geveld door een sluipschutter.

In het weekeinde waren al twaalf ‘militanten’ – een Russisch verzamelbegrip voor verdachte terroristen, separatisten of opstandelingen – gedood: vijf in Dagestan, drie in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny en vier in Ingoesjetië. Een van de slachtoffers bij die laatste actie zou volgens de Tsjetsjeense president Ramzan Kadirov de zelfverklaarde ‘emir van Ingoesjetië’, Azamat Machaoeri, zijn. Maar in de obscure wereld van aanslagen en vergeldingen tussen militanten en autoriteiten op de Kaukasus zijn wel vaker beroemde terroristen ‘gedood’, die later opnieuw aanslagen bleken te plegen.

Het onrustige weekeinde volgt op een week waarin bij een hinderlaag negen Tsjetsjeense agenten werden gedood die in Ingoesjetië waren om militanten te bestrijden. Het grensoverschrijdende optreden van de Tsjetsjenen heeft te maken met de claim van Kadirov dat hij van president Medvedev de opdracht heeft gekregen schoon schip te maken in de buurrepubliek Ingoesjetië. Daar raakte onlangs de president van de republiek zwaargewond na een aanslag. Ingoesjetische autoriteiten bestrijden echter dat Kadirov hiertoe gemachtigd is.

De Russische poot van Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport over een van de controversiële manieren waarop Kadirov de militanten bestrijdt – namelijk door de huizen in brand te steken van families wier zoon ‘de bossen is ingegaan’ om zich bij de rebellen te voegen. Dat is het afgelopen jaar 26 keer gebeurd volgens mensenrechtenorganisaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden