Katya (9) weer bij moeder

ARNHEM Katya Leendertz (9) is maandag teruggekeerd bij haar moeder in Nederland. Dat hebben de advocaten van de moeder maandag bekend gemaakt....

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

Paul Leendertz had zijn dochter in 2009 niet zomaar van het schoolplein in Ede mogen plukken, ook al had hij van een Amerikaanse rechter het ouderlijke gezag gekregen. Hij had aan de Nederlandse rechter erkenning van die uitspraak moeten vragen.

De ouders van Katya liggen al jaren in een ‘vechtscheiding’. Zij willen allebei hun kind alleen opvoeden en dienden daarvoor een aanvraag in bij de rechter, allebei in het land waar ze wonen. De vader (een Nederlandse Amerikaan) in Amerika en de moeder (een Oekraïense Nederlander) in Nederland.

In negen van de tien gevallen buigt de rechter van het land waar het kind woont zich in eerste instantie de zaak. Het andere land wacht dat oordeel af. Maar in dit geval heeft de Amerikaanse rechter als eerste een uitspraak gedaan en de vader het gezag gegeven.

Omdat Katya al vanaf 2003 met haar moeder in Nederland woont, heeft de rechtbank in Arnhem in december 2009 alsnog besloten dat niet Amerika, maar Nederland aan zet is. Daarna heeft de moeder van de rechter de voogdij gekregen.

De Amerikaanse rechters hebben de wijze waarop de vader het recht in eigen hand heeft genomen afgekeurd. Daarmee heeft het Haagse Kinderontvoeringsverdrag zijn nut bewezen, zegt advocaat van de moeder Heleen Scheer ‘Het kan en mag niet zo zijn dat een ouder zonder overleg en toestemming van de andere gezaghebbende ouder een kind ontvoert.’

Het weerzien tussen moeder en dochter was emotioneel. Ze hebben elkaar op 25 september 2009 voor het laatst gezien en sinds zeven maanden geen enkele vorm van contact meer met elkaar gehad. De vader heeft dit contact, volgens de advocaat, tegen gehouden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden