Kattenkolonie in het Umberto I

Eén keer in de tien, vijftien jaar schijnt in de westerse ziekenhuizen een geheimzinnige infectieziekte toe te slaan. Deze maand was een ziekenhuis in Rome aan de beurt....

Noodlot? Morgen brengen. Het had zelfs nog erger gekund. Met een beetje minder geluk zouden alle patiënten een besmetting hebben opgelopen, of zou het hele ziekenhuis in vlammen zijn opgegaan. Het gaat niet om een prutskliniekje, maar om het grootste hospitaal van Rome en het grootste academisch ziekenhuis van Europa.

Schandalen in de Italiaanse gezondheidszorg zijn even gewoon als een staaroperatie. Ze zijn er in alle maten en gewichten. Operatieschaar achtergebleven in buik. Verkeerde been afgezet. Operatie onderbroken omdat hechtdraad op was. Patiënt dood onder zijn bed gevonden. Geen dokters aanwezig voor eerste hulp. Twaalf doden door brand in hogedrukcabine waarvan blusinstallatie kapot was. Kerngezonde patiënten die in ziekenhuis wonen omdat hun familie hen kwijt wil. Artsen die grof verdienen aan zinloze recepten. Nieuwe ziekenhuizen die na een kwart eeuw nog steeds niet in gebruik zijn genomen. Sabotage van de experimenten met de alternatieve kankerkuur van Luigi Di Bella.

Het academisch ziekenhuis Umberto I wordt al jaren geteisterd door gebrek aan hygiëne en personeel, corruptie, bureaucratie en wanorganisatie. Maar hoe verziekt dit gezondheidscentrum is, is pas gebleken nadat de vier bejaarden hun oog hadden verloren. Speurders ontdekten de schuldige, Bacillus Cereus. Deze bacil verblijft graag in ziekenhuizen en Chinese restaurants. Hij trekt zich weinig aan van antibiotica. Maar tegen ontsmetting heeft hij geen verweer.

Een verpleger op de verloskamer zei openhartig: 'Toen ik hier dertien jaar geleden kwam, hadden we 350 keizersneden per jaar. Tegenwoordig zijn het er twaalfhonderd, maar er is minder personeel dan toen. Tijd om te steriliseren is er vaak gewoon niet.'

De oogoperatiekamer, de verloskamer en de afdeling voor pasgeboren baby's werden gesloten. Veel babybedjes bleken verroest, glazen wanden van operatiekamers gebroken, ziekenzalen vervuild, elektriciteits- en veiligheidsinstallaties defect. Tegen drie artsen werd een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

De politie kreeg steeds meer belangstelling voor de reusachtige infectiehaard die de naam draagt van koning Umberto I. Ze trof een vrolijke kattenkolonie aan, vuilniszakken die open en bloot in de gangen stonden, liften waarin zowel het eten als het afval werd vervoerd, installaties die een gevaar voor de veiligheid opleverden. De ene operatiekamer na de andere werd gesloten.

Gelukkig bleek de nieuwe brandbestrijdingsinstallatie intact. Jammer alleen dat ze niet op de waterleiding was aangesloten. Het Umberto I heeft de voorschriften over hygiëne en veiligheid opgevat zoals de Italianen de verkeersregels: als suggesties waaraan je je houdt of niet, naar gelang het je uitkomt. Het ziekenhuis heeft inmiddels zijn vierde geneesheer-directeur in drie jaar.

Nergens in West-Europa lopen ziekenhuispatiënten zoveel risico om een infectie op te lopen als in Italië: 31,6 procent, twee keer zoveel als in Nederland en ruim drie keer meer dan in Zwitserland. Het Umberto I heeft aan de vestiging van dat Europees record een substantiële bijdrage geleverd.

Maar ook veel andere ziekenhuizen in Italië weten als infectiebronnen van wanten. Gisteren is in alle openbare en particuliere ziekenhuizen een inspectie begonnen van de operatiekamers. Zou er voor de zieke gezondheidszorg toch nog redding zijn?

Jan van der Putten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden