'Katseveer is een omweg waard voor hun Oosterscheldekreeft'

Mac van Dinther reist af naar Zeeland om de Oosterscheldekreeft te proefen van Restaurant Katseveer.

Beeld Foto Els Zweerink

Katseveer? Dat is ook niet naast de deur. Dat is zo, maar als de lente komt, moéten we naar Zeeland. Vergeet de lammetjes en de asperges, Zeeland heeft iets dat nóg lekkerder is: Oosterscheldekreeft. De beste kreeft ter wereld.

O. En waar eet je die? Die eet je bijvoorbeeld bij de leden van de Kring van de Oosterscheldekreeft of in een ander Zeeuws restaurant. Want in het seizoen heeft iedereen natuurlijk kreeft op de kaart. Wij reden ervoor naar Katseveer. Dat ging eind vorig jaar opnieuw open na een verbouwing.

Mooi geworden? Katseveer zit in het voormalige wachtlokaal van de veerdienst tussen Wilhelminadorp en Zierikzee. De laatste keer dat we er waren, was het dat vooral nog: een wachtlokaal. Maar de verbouwing is groots aangepakt.

Er is een flink stuk aangezet. De eetzaal strekt zich nu uit over de volle breedte van de voorkant, zodat bijna alle tafeltjes aan het raam staan. De inrichting is licht en naturel. Houten vloer, muren in licht grijs en zachte leemkleur, wit linnen op tafel, leren stoelen in beige pastel.
Het rijmt op het decor achter de ramen dat vanavond is opgetrokken uit grijstinten. Het blauwgrijze water van de Oosterschelde, de loodgrijze schorren, asgrijze luchten waar zilverwitte meeuwen doorheen zeilen. Wereldplek.

Klinkt prachtig. En hoe is de kreeft? Kalm aan. Er gaan een paar zaken aan vooraf die het bespreken meer dan waard zijn. Het voorgerecht bijvoorbeeld van platgeslagen rauwe coquille, zoetzuur gemarineerd en opgediend als een bloemencorso met knalgroen (met spinazie) gekleurde quinoa, gele mais, rode paprika en piepkleine aardappelkrokantjes. Door het pletten is de coquille zacht en bijna zalvig geworden, wat wordt versterkt door een vliesdun laagje mayonaise met rooksmaak dat eronder ligt.

Klinkt heerlijk. En de kreeft? Rustig nou, want de volgende gang is ook al zo goed. Een stevig stuk heilbot, goudbruin geschroeid, van binnen glanzend als opgewreven porselein. Simpel opgediend met verse lamsoor, sappige morieljes, jus van peterselie en roosjes zoetzure bloemkool. Als enig snufje extravanganza ligt er een krokant stukje kippenhuid bij. Geinig. Hier is een kok die weet dat je goede vis op een voetstuk zet en niet overdondert met andere smaken.

Kreeft? Daarna komt inderdaad de kreeft, gekookt, gekraakt en ontdaan van zijn pantser. Een beetje kaal en petieterig wel, zo'n uitgekleed beestje. Maar de smaak maakt een hoop goed. Het vlees - scharlakenrood en roze waar het tegen de schaal aan zat, lelieblank van binnen - is jong en springerig. Het lichte zoet dat kreeft van zichzelf heet te hebben wordt gedragen door een weelderige saus van wortel, limoen en kokosroom waarin pittige radijs, zoetzure wortel en stukjes mango drijven. Magnifiek.
Dessert ook de moeite waard? Zeker. Ananas, passievrucht, mirinazijn en citroengras buitelen over elkaar heen in een vrolijk samenspel van zuur en mierzoet. Net als goedkoop snoepgoed, maar dan met een ster. Katseveer heeft er één.

Hoe is de bediening? Keurig, maar ook een beetje vormelijk. Ze willen af en toe per se rechts langs ons, ook al moeten ze zich daarvoor tegen de wand persen. Zo staat het in het horecaboek.

Wat kost zo'n feestje? Niet te weinig. Met koffie en wijn erbij zijn we per persoon dik 90 euro kwijt. En dan zijn we nog gematst met de kreeft.
Is het de rit waard? Dat zal wel moeten, want Katseveer is geen plek waar je toevallig langskomt. Een reis is overdreven, maar het is een omweg waard. Omrijrestaurant, bestaat dat woord?

De Cijfers
Kosten: Vier gangen menu 62,50 p.p.
Eten: 9
Bediening: 7,5
Entourage: 9
Prijs-kwaliteit: 8

Het eten:
Gemarineerde coquilles met paprika, mais van de barbecue en groene quinoa
Gegrilde heilbot met morieljes en peterseliejus
Oosterscheldekreeft met wortelsaus, mango en aspergepunten
Bombe van citroengras met passievrucht en ananas

Restaurant Katseveer
Katseveerweg 2
4475PB Wilhelminadorp
0113-227955
www.katseveer.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.