Katja moet maar eens bij de KNAW langs

Katja Schuurman, televisie-babe, heeft een nieuw programma: Mission Unfindable. Het programma, waarin ze op zoek gaat naar onvindbare zaken, is vanaf 3 november op de buis bij BNN....

Martijn van Calmthout

Welke onvindbare zaken? Formeel is dat nog geheim, maar dat het in elk geval in één aflevering kloonbaby's zijn, is bij deze uitgelekt. Verklapt door een producente van het speurprogramma, die de Volkskrant vorige week belde met de vraag of ze daar misschien nog iemand in Neder-

land kennen die niet gek is en toch vóór het klonen van mensen. Liefst in de buurt, schematechnisch kan ze niet ver weg.'

Katja kan in Amsterdam langs bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen aan de Kloveniersburgwal, kortweg de KNAW. Die eerbiedwaardige organisatie van geleerden in Nederland, is niet gek, en niettemin vóór klonen.

Dat, althans, zou kunnen worden opgemaakt uit een verklaring tegen een verbod op het klonen van mensen van 63 academies van wetenschappen, deze week uitgegeven in Triëst. Daar vergaderde de InterAcademy Panel on International Issues, de IAP, waarvan ook de KNAW lid is. En de Royal Netherlands Academy of Sciences and Arts tekende de verklaring.

In het document spreken de ondertekenaars zich nadrukkelijk uit tégen een verbod op klonen van menselijke weefsels, voor zover dat althans met thera-peutisch medisch oogmerk gebeurt. Wel zijn de IAP-leden nadrukkelijk vóór een verbod op klonen om baby's te maken. Te gevaarlijk, vindt men, gelet op de afschuwelijke missers bij het klonen van proefdieren.

Geen opmerkelijk standpunt. In veel landen is reproductief klonen van mensen al bij wet verboden. In Nederland verbiedt de Embryowet dat. Therapeutisch klonen van menselijke stamcellen mag onder voorwaarden wél.

De verklaring van Triëst is dan ook bedoeld als een politiek signaal aan de Verenigde Naties, die vanaf komende maandag in New York vergaderen over een wereldwijd verbod op kloneren. Daar ligt een voorstel van lidstaat Costa Rica om alle klonen van menselijk materiaal te verbieden, dus ook voor therapeutische doelen. Want, is de redenering, in het vroegste stadium is er helemaal geen duidelijk verschil tussen een gekloonde cel voor voorplanting en voor therapie.

De KNAW vindt van wel, zegt bestuurslid prof. dr. Peter van der Vliet, in het dagelijkse leven verbonden aan het academisch ziekenhuis UMCU in Utrecht. Voor de behandeling van ziektes als Alzheimer of Parkinson zijn behandelingen denkbaar waarvoor je moet kloneren. Het gaat niet aan zoiets te verbieden.' Sterker, de huidige zestig stamcellijnen in de wereld, zijn wat de KNAW betreft onvoldoende om de mogelijkheden goed te onderzoeken.

Echt ondertekend is de verklaring afgelopen maandag in Triëst overigens niet. Van der Vliet: Het was een hamerstuk in onze bestuursvergadering, in Amsterdam. Dat kon ook, omdat er in de Nederlandse wetenschap volstrekte consensus is: klonen, wel therapeutisch niet voor de baby.' Moet Katja toch Amsterdam uit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden