Katholiek

Ondanks dat ik niet echt praktizerend katholiek ben, hindert mij steeds vaker de openlijke (in)directe discriminatie van katholieken door (leden van) klein christelijke partijen in Nederland....

Ook bij de 'zaak Máxima' blijkt uit opiniepeilingen onder (leden van) de klein christelijke partijen dat zij de katholieke achtergrond van Máxima een blokkade voor een troonsbestijging vinden. Bij het huwelijk van Marilène van den Broek werd eveneens ophef gemaakt over het feit dat een 'Oranje' ging trouwen met een katholiek. Alsof hier sprake was van een bedreiging van de rechtsstaat danwel dat het katholiek-zijn iets onoirbaars was.

De politieke commotie over deze 'katholiek-getinte' huwelijken van ons vorstenhuis geeft zelfs aanleiding om te denken dat er anno 2001 blijkbaar nog steeds een onderscheid op basis van godsdienst in Nederland wordt gemaakt, terwijl dit naar mijn mening aan het eind van de negentiende eeuw formeel bij grondwet verboden is!

Het opvallendste vind ik dat in Nederland, door velen regelmatig gepropageerd als dé staat met het zogenaamde internationale geweten, deze vorm van (in)directe discriminatie zonder blikken of blozen geuit mag worden én dat vervolgens zich er niemand over roert. Dat 'de politici' en 'het grote publiek' wel een mening hebben in 'de zaak Máxima', maar schijnbaar niet in staat zijn adequaat op dit soort verwerpelijke mensvisies in eigen land te reageren, roept bij mij zeer grote vraagtekens op over de, door onszelf, zo vaak geprezen integriteit en tolerantie van het Nederlandse volk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.