'Katholieke universiteit discrimineerd homodisputen'

De Katholieke Theologische Universiteit (KTU) in Utrecht heeft twee homodisputen gediscrimineerd door de leden geen studiepunten toe te kennen, terwijl deelnemers van vier andere disputen wel punten kregen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In februari besloot de KTU het Werkgezelschap theologie en homoseksualiteit Sint Sebastiaan en het Lesbisch theologisch werkgezelschap Sappho niet langer te erkennen. Dat gebeurde onder druk van kardinaal Pio Laghi, de prefect van alle theologische faculteiten bij het Vaticaan. Zo niet, dan zou de pauselijke erkenning van de opleiding in gevaar komen. Het Landelijk Koördinatiepunt Groepen Kerk en Homoseksualiteit (LKP) diende daarop eind mei een klacht in.

De Commissie Gelijke Behandeling stelt dat de katholieke universiteit wettelijk geen onderscheid mag maken bij toekenning van studiepunten op grond van seksuele geaardheid. Volgens de KTU zouden de homodisputen nooit zijn erkend, omdat ze de theologie vanuit 'een bepaalde invalshoek' benaderen.

Vooruitlopend op de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling voerde de KTU een nieuwe regeling in. Sinds 1 september zijn alle zes disputen uit de studiegids geschrapt. Individuele studenten kunnen wel een 'programmatisch voorstel' doen waarmee ze twee studiepunten kunnen verdienen.

De commissie vindt deze regeling wel correct. Maar de KTU heeft niet duidelijk gemaakt of activiteiten die voorheen onder de homodisputen vielen, nu wel via de individuele regeling worden gehonoreerd. Als de KTU de studieprogramma's van leden van een homodispuut afkeurt, dan is wederom sprake van discriminatie, aldus de commissie.

De commissie ontving vorige week een tweede klacht over de KTU. De Raad van Toezicht onder leiding van bisschop Simonis gaf deze maand de voorkeur aan een katholieke docent godsdienstwetenschappen boven een niet-katholiek. De gereformeerde godsdienstwetenschapper G. ter Haar en de FNV tekenden protest aan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden